HandyCamping o vozíčkářích, roztroušené skleróze a Bechtěrevově nemoci

2. červen 2005
HandyCamping

Jiří Lábus je už skoro sedm let členem rady Konta Bariéry a chtěl si zkusit život lidí na vozíku. V doprovodu novinářky Aleny Sedlačíkové a moderátora HandyCampingu Radka Musílka, kteří jsou také na vozíku, a výkonné ředitelky Konta Bariéry Boženy Jirků strávil Lábus na vozíku asi hodinu.

"Byl jsem instruován od asistenta, tak jsem trošku věděl jak s tím, ale řeknu vám, že v centru Prahy jezdit, to není úplně jednoduché," řekl Lábus. Poznal, jak krkolomné jsou chodníky, jízda po nerovných dlažebních kostkách, neoznačené vchody do úředních budov, zaparkovaná auta v místech, kde jsou nájezdy na chodník a další problémy, které musí řešit člověk na vozíku. Co patřilo do příjemnějších zkušeností, byl přístup do telefonní budky a k bankomatu. "Opravdu se situace s bariérami zlepšila, ale ještě je hodně chyb, které se musí odstranit," vysvětlila Jirků.

Docentka Eva Havrdová z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nám popsala problémy, které přináší roztroušená skleróza. Toto onemocnění je definováno jako autoimunitní - imunitní systém napadá vlastní tkáně organismu. Ženy postihuje dvakrát častěji než muže a probíhá velmi různorodě. "V centrálním nervovém systému se tvoří zánětlivá ložiska, v nichž se ničí obaly nervových vláken, nervová vlákna a také samotné nervové buňky," vysvětluje Havrdová. Nemoc se projevuje snížením citlivosti, zvláště v rukou a nohách, a poruchami koordinace pohybů. Zhoršuje se zrak, nemocný má dvojité vidění nebo zánět očního nervu, trpí neustálou únavou a zadrhává při výslovnosti. To vše vede k invaliditě.

Komplikací roztroušené sklerózy jsou zápaly plic, infekce močových cest a podobně. Předpokládá se, že příčinou tohoto onemocnění jsou genetické dispozice, stres, přechozené infekce, nedostatek vitamínu D, hormonální problémy u matek po porodu a další zevní faktory. "Počet nemocných lidí u nás i ve světě roste, ale lékařům se daří ji zachycovat ve včasnějším stádiu. Dá se zjistit již během prvních tří měsíců, kdy má postižený člověk potíže," říká Havrdová. S léčbou je potřeba začít co nejdříve, aby se zachránilo co největší množství nervových vláken, která ještě zbyla. Podávají se léky a nemocný by měl udržovat dobrou svalovou kondici.

Co je Bechtěrevova nemoc, nám přiblížil ředitel Revmatologického ústavu v Praze profesor Karel Pavelka. Tato choroba postihuje dospělé i děti a její příčina není dodnes zcela jasná. Častěji postihuje muže. Jedná se o dlouhodobě probíhající zánětlivé postižení kloubů páteře, při kterém dochází k omezování hybnosti až k úplnému ztuhnutí páteře. Někdy postihuje i klouby periferní, nejčastěji kyčelní. "Léčbou je celoživotní cvičení, každý den ráno alespoň dvacet minut, a pravidelné užívání léků," říká Pavelka.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha
. Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , veh , ram
Spustit audio