Písku schází peníze na opravu mostů

27. červen 2005

Tři ze čtyř mostů v Písku jsou ve velmi špatném stavu.

Vyplývá to z pravidelné roční prohlídky. Jediným mostem v dobrém stavu je historický kamenný most ze 13. století. Jen rekonstrukce dvou nejvíce poškozených přemostění by město stála 38 milionů korun, Písek však na opravy peníze v letošním rozpočtu nemá. Novinářům to řekl tajemník Jiří Hořánek. Po prohlídce stavby i nosné konstrukce odborná firma vyhodnotila jako nejhorší most s lávkou v Budějovické ulici z roku 1889. Kvůli zrezivělé konstrukci byla snížena nosnost na sedm tun, výjimku však dostaly autobusy. Pokud by na most nemohly ani autobusy, negativně by to ovlivnilo hromadnou dopravu v Písku, uvádí se v materiálu, který má ČTK k dispozici. Město podle průzkumu musí most opravit do dvou let, rekonstrukce si vyžádá osm milionů korun. "V roce 2005 by se mohly uvolnit peníze na projektovou dokumentaci na rekonstrukci toho mostního objektu v Budějovické ulici," řekl Hořánek. Značně poškozený je podle odborníků také most v Jiráskově ulici. Průzkum odhalil trhliny v nosnících, místy odpadá krycí beton a narušena je také izolace. Náklady na opravu přemostění se pohybují kolem 30 milionů korun. V nosné konstrukci mostu v Ostrovní ulici objevili odborníci trhlinu, do které prosakuje voda. Firma doporučila provést hloubkový diagnostický průzkum, který určí rozsah nutných oprav.

Kamenný most Písek opravil po povodních v roce 2002. Podle průzkumu je v dobrém stavu, odborníci však po prohlídce z pontonu doporučili prověřit tvorbu výluhů na spodní straně kleneb mostu. Kamenný most v Písku ze 13. století je nejstarší dochovaný most v Čechách. Most, který je národní kulturní památkou, je dlouhý 111 metrů a na obou březích byl původně zakončen obrannými věžemi. Zdobí ho barokní plastiky sv. Jana Nepomuckého, Kalvárie, sv. Anny a sv. Antonína Paduánského.

Písek chce opravit promenádu podél Otavy Písek odstraní největší ekologickou zátěž Na píseckém kamenném mostu se začnou prodávat suvenýry Dopravu v Písku pomohou řešit kruhové objezdy

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio