Export do Ruska umíme lépe než na Západ, říká prezident Svazu průmyslu. Zastaví Zeman propad?

20. listopad 2017

Prezident Miloš Zeman v pondělí odlétá na ostře sledovanou návštěvu Ruska, kde zůstane až do pátku. Ruský prezident Vladimír Putin ho přijme ve své přímořské rezidenci v Soči. „Říká se mu třetí hlavní město země po Moskvě a Petrohradu. Mnozí státníci už Kreml viděli a Putin nevynechá příležitost, aby jim ukázal své letní sídlo,“ informuje ze Soči zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Schůzka s českým prezidentem je plánována na úterý, projednávat se na ní budou hlavně ekonomická témata. „Miloš Zeman má podobné názory jako Vladimir Putin. Protiruské sankce zavedené po anexi Krymu prý k ničemu nevedou, ruskému zemědělství naopak pomohly postavit se na vlastní nohy,“ doplňuje Dorazín.

Ekonomická témata budou dominovat i středeční schůzce s premiérem Dmitrijem Medveděvem. Zeman také v Rusku zahájí podnikatelská fóra v Moskvě a uralském Jekatěrinburgu.


Obchod s Ruskem od roku 2013 poklesl o šedesát miliard korun, pomalu se ale vrací. Zemanova cesta může dát českým firmám další impulz.Jaroslav Hanák

O den dříve se do Ruska vypravila česká podnikatelská mise, podle organizátorů největší v historii České republiky. Zapojilo se do ní přes sto třicet firem, které by podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka měly podepsat kontrakty za zhruba dvacet miliard korun.

„Rusko je zajímavým partnerem pro export, umíme ho lépe než řada západních zemí. Při státních návštěvách zájem podnikatelů roste, s prezidentem Václavem Klausem nebo premiérem Petrem Nečasem letěla dvě letadla, tentokrát letí tři,“ přibližuje Hanák.

Připouští, že sankce proti Rusku byly oprávněné, škodí ale obchodu. „Pětaosmdesát procent našeho exportu jde do Evropské unie a měli jsme připravenou diverzifikaci do Ruska, Číny a Kazachstánu. Bohužel se k tomu nedostalo. Řada firem si ale vybudovala své pobočky přímo v Rusku,“ dodává.

Proti obchodu s Ruskem nic nenamítá ani bývalý velvyslanec v zemi Petr Kolář. „Pokud to nenaruší sankční režim a my se budeme chovat jako platní členové Evropské unie a Severoatlantické aliance, tak na podpoře exportu není nic špatného. Ale musíme si být vědomi, že Rusko je specifický partner,“ upozorňuje.

autoři: vlk , všt
Spustit audio