Než jsme se nadáli, přišly dvoumetrové vlny, vzpomínají rodiče Jana Hudce na útěk z Československa

21. listopad 2017

Lyžařská sezóna začíná. A týká se to i specialistů na rychlostní disciplíny. Jedním z nich je i Jan Hudec, který ještě neví, jestli se na olympijské hry do Koreje kvalifikuje ani to, jestli mu operované rameno umožní o víkendu závodit. Ale Světový pohár v kanadském Lake Louise, kam v úterý odlétá, pro něj znamená návrat domů a setkání s matkou. Příběh Vladislavy Hudcové by vydal na samostatný dokument.

„Honza vyrostl v Red Deeru a tady. Když měl dvanáct let, přestěhovali jsme se sem. Tohle byl jeho kopec,“ ukazuje Vladislava Hudcová na svah v národním parku nad městečkem Banff ve Skalistých horách.

Cesta Jana Hudce ale začala v roce 1982 ve vlnách Středozemního moře. Vladislava Hudcová tehdy ještě nevěděla, že při riskantní plavbě za železnou oponu drží v náručí devítiměsíčního budoucího kanadského olympijského medailistu.

„Než jsme se nadáli, jak jsme se dostali na otevřené moře, ocitli jsme se ve dvoumetrových vlnách. Měla jsem opravdu strach, voda začala téct do lodi. V jedné ruce jsem držela Honzíka, ve druhé jsem měla malý kyblík. Vybírala jsem vodu a držela kluka,“ vzpomíná.

Jan Hudec

Bylo to bez emocí, nic jsem necítila


Bronzový medailista ze Soči v alpském lyžování Jan Hudec se narodil 19. srpna 1981 v Šumperku. Od roku 1999 byl členem kanadského národního týmu. V květnu 2016 neakceptoval podmínky pro start v další sezóně, které mu předložil kanadský lyžařský svaz, a po dohodě s českým svazem podal žádost o změnu reprezentace. Mezinárodní lyžařská federace jí vyhověla a Hudec se tak od podzimu 2016 zařadil mezi české reprezentanty.

Rodiče Jana Hudce zkoušeli několikrát emigrovat po souši, ale pokaždé je chytili. A tak v poslední den dovolené v Jugoslávii nasedli na tatínkem Janem sestrojenou loďku a začala čtyřhodinová plavba k italským břehům.

„Pamatuju si, že jsme přistáli u břehu, sedla jsem si a dívala se zpátky přes mlhu na druhou stranu. Byla jsem vyloženě bez emocí, necítila jsem nic. Bylo to jakési zklamání. Očekávala jsem, že přijde pocit ‚We did it. My jsme to dokázali.‘ Ale to tam nebylo,“ vypráví maminka Jana Hudce.

Než se Vladislava Hudcová, dodnes usazená v Canmore v horách u Calgary, dostala s manželem a synem do Kanady, trvalo to dalších pět let. Z toho většinu prvního roku strávila rodina s malým Janem Hudcem v německém uprchlickém táboře.

autor: jkb
Spustit audio