V Úterý pokračuje obnova jednoho z domů na náměstí. Pomoci může veřejná sbírka

21. listopad 2017

O záchranu zchátralého domu na náměstí v Úterý na severním Plzeňsku už několik let usiluje spolek Bart. Jeho členové v roce 2015 získali dům v exekuční dražbě a od té doby shánějí dotace a finanční dary, aby ho zajistili a opravili.

„My tomu domu říkáme Turbovna podle původních předválečných majitelů, kteří se jmenovali Turbovi. Říká se tomu také Dům Na Růžku. To zavedli filmaři v 50. letech, kdy se tady točil film Městečko na dlani,“ uvedla „Linda Leffová ze spolku Bart.

Dům je přízemní ve dvou úrovních a pod celou budovou se nachází jedinečné historické sklepení. „Sklepy jsou tady ve dvou úrovních. Momentálně jsou provizorně zajištěné důlní výdřevou. Plán je takový, začít je co nejdříve restaurovat, aby mohl být přístupný veřejnosti a hlavně držel dům,“ řekla Linda Leffová s tím, že kromě sklepů se podařilo letos opravit i část krovů a zastřešení.

Pomůže každá koruna

Opravy jdou bohužel velmi pomalu, protože na jejich realizaci by bylo potřeba sehnat několik milionů korun. Prostředky spolek čerpá z různých dotací i od drobných dárců. Na rekonstrukci Turbovny přispěl i Plzeňský kraj, který z programu Zachování a obnova památek Plzeňského kraje věnoval dotaci ve výši 350 tisíc korun. To bohužel ale nestačí a tak spolek Bart zároveň vyhlásil veřejnou sbírku. V ní shání 240 tisíc korun.


Úterský spolek Bart vyhlásil veřejnou sbírku na záchranu Domu Na Růžku. Celý výtěžek sbírky bude věnován na financování rekonstrukce objektu. Číslo sbírkového účtu je 270 507 717/0300.

„Peníze potřebujeme vybrat do konce listopadu. Do sbírky může přispět každý podle svých možností. Za příspěvek jsou pro dárce připravené různé odměny. Nabízíme například prohlídku našich historických sklepů, posezení v kostele na kůru nebo výlety po okolí a další,“ uzavřela Linda Leffová.

V budoucnu by objekt mohl sloužit jako komunitní centrum, muzeum a infocentrum.

autor: mkl
Spustit audio