FOTO: Vandalové poškodili v Okříškách desítky čerstvě vysázených stromů

21. listopad 2017
Zprávy z

Městys Okříšky nechal vysázet několik nových alejí, desítky stromů už ale stihli zničit vandalové. Utrpěla i alej u rybníku Pilný. Bylo tam na padesát habrů, bříz a lip. Téměř polovina je polámaná. Starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD) se ale nechce nechat odradit a stromy nechá vysázet znovu.

Jak rychle v Okříškách sází nové aleje, tak rychle je vandalové ničí. I takto by šla popsat situace v městysu na Třebíčsku. Obzvláště letos je situace podle tamní radnice kritická. Co nestihlo poškodit suché počasí, to zlámali neznámí vandalové.

„Ve třech řadách tady bylo vysázeno padesát stromků, aby tady vznikla alej, která odstíní objekty družstva od rekreační zóny,“ popisuje u rybníka Pilný starosta Zdeněk Ryšavý. „Některé stromy tady v létě uschly, něco zlámali vandalové. Zrovna tady ty dvě břízy neuschly, ale jsou zlomené.“

To je hyenismus, říká naštvaná obyvatelka

Polámané stromy nenechávají v klidu ani obyvatele Okříšek. „To je hyenismus,“ říká paní Ludmila. „Nechala bych ho to zasadit na svý náklady, ať to zaplatí sám,“ navrhuje trest pro pachatele. Policie ho ale zatím nenašla.

Jan Vrtal by to řešil razantněji. „Usekl bych mu ruku, ti mladí s tím vůbec necítí. Neříkám, že to musel být mladý člověk, ale je to hrozný.“

Okříšky, podle starosty Ryšavého, nahradí zlámané stromy novými a věří, že je v budoucnu nepoškodí ani nepříznivé počasí ani lidská ruka.

Poškozené aleje, Okříšky
Poškozené aleje, Okříšky
Poškozené aleje, Okříšky
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio