Zastupitelé Přerova rozhodli o demolici jedné z 19 ubytoven, vyhověli stížnostem sousedů

21. listopad 2017

K zemi půjde osmipodlažní budova ubytovny Chemik v Přerově. Rozhodli o tom tamní zastupitelé. Nový domov si budou muset najít desítky jeho převážně sociálně slabších obyvatel. Večerní jednání zastupitelů sledovali i lidé žijící v domech v okolí ubytovny. Verdikt zastupitelů přijali aplausem.

Ubytovna Chemik je vysoká, osmipodlažní budova na břehu Bečvy. Posledních sedm let ji má v pronájmu od města Přerov jediný provozovatel. Na recepci sedí paní Eva. Na dřevěné tabuli za jejími zády visí desítky klíčů od pokojů. Spousta lidí tu za ubytování dluží a jsou to částky v řádech tisíců. „To je třeba tím, že se opozdila sociálka,“ komentuje recepční.

Silva Vrbíková bydlí v Chemiku už téměř rok a půl, v pátém patře má k dispozici malý byt 2+1 a je tady velmi spokojená. „Žijí tady rodiny, které mají děti. Kam ty lidí půjdou, když to tady chtějí zlikvidovat? Kam půjdeme? Já mám čtyři děti,“ říká k rozhodnut zastupitelů.

Paní Vrbíková a dalších zhruba 150 obyvatel Chemiku si ale teď budou muset najít nový domov. Zastupitelé totiž vyhověli stížnostem některých lidí žijících v okolí ubytovny a rozhodli, že ji nechají srovnat se zemí.

„Až to bude černé na bílém, tak budeme rádi. Děkujeme zastupitelům, že rozhodli ve prospěch lidí města Přerova,“ říká Jana Vilišová, která bydlí nedaleko ubytovny. A Zlatuše Bajgarová k tomu dodává: „Zkoušeli jsme to už několik let a vždycky to dopadlo špatně.“

Za demolici magistrát zaplatí až 11 milionů korun. Podle náměstka z Hnutí ANO Pavla Košutka rozhodlo především to, že město se tak zbaví jedné z 19 ubytoven ve městě. „Kdybychom věděli, že ten hrozný zákon o pomoci v hmotné nouzi a o doplatcích na bydlení se v brzké době změní, byla by to jiná situace. Ale není výhled, že by se tento zákon změnil, obchod s chudobou zřejmě bude pokračovat, proto je v současné době jediným řešením tento objekt zlikvidovat,“ uvedl Košutek.

Demolice ubytovny začne nejdříve v roce 2019.

autor: kra
Spustit audio