Dočká se Merkelová pomoci od prezidenta? Sociální demokraty může tlačit do koalice, tvrdí Šonka

22. listopad 2017

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier začal jednat s lídry parlamentních stran. Ve své rezidenci přijal vedení strany Zelených a později také lídry liberální FDP, která v noci z neděle na pondělí ukončila koaliční jednání. Od té doby je Německo v politické krizi, protože v Bundestagu nejsou strany ochotné a schopné sestavit většinovou vládu.

„I když pod tlakem prezidenta dají dohromady koalici na bázi tzv. Jamajky, pochybuji, že to může vydržet celé volební období,“ domnívá se Alexandr Vondra z ODS, který je ředitelem Centra transatlantických vztahů Vysoké školy CEVRO Institut.


Merkelové se jako bumerang vrací to, že svým ústupem doleva nechala vyrůst Alternativu pro Německo a výrazně oslabila sociální demokracii.Alexandr Vondra

Zelení by podle něj celou koalici posouvali dál doleva, čemuž se pravicová FDP logicky brání. Napětí mezi stranami je těžko řešitelné. „Problémem Merkelové je, že se vmanévrovala do jediného řešení a zároveň není nikdo, kdo by CDU převzal. Bude-li kancléřkou, pak bude velmi oslabena,“ dodává.

FDP se vyhraňuje doprava

S tím nesouhlasí publicista Jaroslav Šonka, podle něhož Merkelová vyšla ze situace naopak posílena. Může prý apelovat na to, že nesmí dojít k oslabení tandemu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který usiluje o reformu Evropské unie.

„Do menšinové vlády se jí moc nechce, ale s pomocí prezidenta může prosadit nějakou koalici. Někdejší sociální demokrat Steinmeier by například mohl přimět svou bývalou stranu, aby pokračovala ve velké koalici, přestože to pro ni bylo velmi škodlivé,“ tvrdí.

Podle průzkumů veřejného mínění považuje Merkelovou za viníka krachu jednání jen devět procent respondentů. „FDP se musí po návratu do parlamentu zviditelnit a začíná se vymezovat velice ostře doprava. Někteří komentátoři fašistoidní AfD se smějí, že FDP přebírá jejich pozice,“ dodává.

autor: bur
Spustit audio