Skupina Islámský stát není mrtvá, její sen o chalífátu je ale v troskách

22. listopad 2017

Chalífát takzvaného Islámského státu se zhroutil, jeho bašty v Iráku a Sýrii padly a stovky jeho bojovníků se vzdaly nebo uprchly. Tato teroristická skupina možná ještě zcela mrtvá není, ale její sen o vlastním státě je v troskách, soudí analytici oslovení agenturou AFP. Podle iráckého odborníka na extremistická hnutí Hišáma Hášemího si teď už nikdo v této organizaci netroufne „vyhlašovat chalífát“. Ještě v roce 2014 vládl samozvaný chalífa Abú Bakr Bagdádí sedmi milionům lidí na území velkém jako Itálie, které se zabíralo velké části Sýrie a skoro třetinu Iráku. A na toto „území islámu“ proudily tisíce džihádistů z celého světa, často i s manželkami a dětmi.

Metropolí samozvaného chalífátu se stalo syrské město Rakka, ale Bagdádí se na veřejnosti objevil jen jednou, v mešitě v iráckém Mosulu. Ve všech městech, která Islámský stát ovládal, vlály na budovách jeho černé vlajky, a noví vládci dokonce vydávali rodné listy, potvrzení o uzavření sňatku, soudní rozhodnutí a další výnosy. Čtyři roky poté, co jeho mohutná ofenziva ohromila svět, ale ztratil skoro celé území, které obsadil, a s ním i příjmy z ropných polí, ze kterých financovaly svou činnost. Mnoho džihádistů zahynulo v bojích a další se buď vzdali, nebo utekli a snaží se splynout s obyvatelstvem.

Vyschlá řečiště

Podle koalice vedené Američany, která proti Islámskému státu bojuje, přišli džihádisté o 95 % svého chalífátu z roku 2014. Poslední zbytky území v jejich držení navíc představují irácká vyschlá řečiště, oázy a pouštní oblasti bez obyvatelstva u hranic se Sýrií. I tam byli zahnáni do bezvýchodné pozice a smyčka se kolem nich utahuje.

Proti nim stojí syrská a irácká armáda a množství jednotek podporovaných Ruskem, Spojenými státy a Íránem s často rozdílnými regionálními zájmy. Podle politologa Karima Bitara z pařížského Institutu pro mezinárodní a strategické vztahy (IRIS) byl celý „projekt chalífátu v rozporu s geopolitickou realitou“. Proto se podle něj „mezinárodní džihádistická galaxie vrátí k dřívější strategii bez vlastního území a provádění útoků proti vzdálenému nepříteli na Západě nebo v Rusku, aby ukázala, že je s ní stále třeba počítat“.

Avízo nové organizace

Irácký expert Hášemí ale upozorňuje, že z Islámského státu vzniká už teď nová organizace. Veteráni skupiny a irácké al-Káidy se podle něj přeskupují v Sýrii, kde džihádisté stále okupují řadu oblastí. Tito bojovníci, kteří patří k těm nejzatvrzelejším a nejdisciplinovanějším, letos na podzim založili skupinu Ansar Furkán, v jejímž čele stojí Hamza bin Ládin, syn bývalého vůdce al-Káidy Usámy. „Hned po otcově smrti v roce 2011 Hamza začal dělat v al-Káidě propagandistu a Spojené státy ho letos v lednu zapsaly na seznam teroristů. I když je Usáma bin Ládin už dávno mrtvý, jeho syn stále přitahuje nové rekruty,“ cituje Hášemího agentura AFP.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.