Země je placatá, rozhodl se dokázat Američan. Doma si postavil raketu, poletí na kraj planety

24. listopad 2017

Mike Hughes, jinak také „šílený Mike“, je řidič limuzíny, ale i zastánce teorie o placaté Zemi. A to, že Země není kulatá, se chystá dokázat. Vytvořil proto vlastní vesmírný program, sestrojil raketu a jako důkaz se chystá vyfotit okraj Země. Se svým přítelem má údajně plán, jak se dostat do výšky sta kilometrů – tedy na hranici vesmíru – odkud snímek pořídí.

Hughesova raketa je ale rozhodně nekonvenční. Má sice válcovitý tvar jako běžné stroje vysílané do vesmíru, celá je ale postavená z odpadků ze smetiště, motor má na páru a startovat bude z pojízdné plošiny přimontované na dodávce. S podobným strojme už „šílený Mike“ odstartoval v minulosti.


Příznivci placaté Země často argumentují třeba fotkami z letadla nebo z amerických plání, na kterých se obzor jeví jako rovný, bez zakřivení.

Pokus, který americký dobrodruh uskutečnil v roce 2014, ale skončil zraněním. Pilota museli z trosek rakety vyprošťovat a údajně pak nemohl celé dva týdny chodit. Vypadá to, že „šílený Mike“ je o placatosti Země skutečně přesvědčený, přesto ale zůstává otázkou, zda nejde jen o svérázný marketing. K uskutečnění své mise totiž potřebuje bezmála dva milionu dolarů, a proto se poohlíží po sponzorech.

Ve Spojených státech je teorie placaté Země poměrně populární. Například rapper B.O.B, nedávno spustil kampaň s cílem vypustit vlastní satelit, aby lživé informace o kulaté Zemi jednou pro vždy vyvrátil. Konspirátoři zpochybňují třeba také přistání na Měsíci a jsou přesvědčení, že NASA a ostatní vesmírné agentury manipulují se všemi fotkami z vesmíru, aby mohly čerpat peníze z rozpočtů a zároveň nic nedělat. Podle Mikea Hughese jsou dokonce američtí kosmonauti Zednáři a firma Elona Muska jeden velký podvod.

autor: ono
Spustit audio