Kvůli EET mají stánkaři v některých městech menší zájem o prodej na vánočních trzích než dřív

26. listopad 2017

Elektronická evidence tržeb se letos poprvé týká i adventních trhů. Někteří stánkaři už teď bojují se zamrzlými pokladnami, jiní se na nové povinnosti teprve připravují. I když většina prodejců bude muset mít elektronickou pokladnu až od příštího roku, budou už letošní předvánoční trhy v některých městech pravděpodobně chudší.

„Akorát máme zamrzlou tiskárnu, ale jak se rozjede, bude to zase v pořádku,“ komentuje slečna Kateřina, která pracuje pro kosmetickou firmu. Na stánku s mýdly a parfémy v Olomouci poprvé zkouší elektronickou pokladnu v mrazu. „Zkusili jsme ji vypnout a znovu zapnout. Potom už tiskla normálně,“ dodává.

V druhé vlně zavádění EET jsou spolu s ní i další maloobchodníci, kteří nabízí třeba rukavice a čepice, povlečení nebo balené jídlo. Jak uvedla Michaela Tesařová z ministerstva financí, bude jedinou výjimkou prodej vánočních kaprů: „Vynětí se bud vztahovat na období od 14. do 24. prosince, a to výhradně na provozovny, ve kterých se budou zabíjet, porcovat a prodávat sladkovodní ryby.“

Přestože většiny stánkařů se EET dotkne až v příštím roce, měla některá města už teď problém zaplnit adventní trhy. Menší zájem byl například v Přerově nebo v Šumperku. Tamní mluvčí Olga Hajduková také potvrdila, že někteří drobní prodejci přestali na trhy jezdit už v létě. „Co se týče pronájmu vánočních stánků, jistý pokles jsme zaznamenali. Na Vánoce se nám prodejci mění, ale například v srpnu na folklorním festivalu, kde také probíhá stánkový prodej, jsme již dostali avízo od dlouholetých prodejců, že prodávat již nebudou,“ sdělila Hajduková.

Na vážkách je teď i paní Monika, která prodává ručně vyráběné vánoční ozdoby: „Určitě to bude složité. Už jenom kvůli té obsluze ve venkovních podmínkách. Nebude to fungovat, nebude dostupný internet a co pak?“

Co bude v příštím roce, si netroufá odhadovat. Nevylučuje ale variantu, že s prodejem kvůli EET skončí.

autor: sol
Spustit audio