Kam složit v mrazech hlavu? To je otázka pro stovky bezdomovců v Plzni

27. listopad 2017

Zřejmě čím dál častěji budeme slýchat, že někde mrzne nebo poletuje sníh. Takové počasí působí problémy nejenom řidičům, ale také lidem bez domova. Těch je podle odhadů magistrátu v Plzni až 800, tedy třikrát víc než před třemi lety.

Své útočiště najdou lidé bez domova v Domově sv. Františka ve Wenzigově ulici u hlavního nádraží, kterou provozuje Městská charita v Plzni. Dům je jediné plzeňské zařízení, které funguje jako nízkoprahové denní centrum, azylový dům a noclehárna pro lidi bez přístřeší. Kapacita domova je 46 lidí, v zimě to může být ještě o deset víc. Dalších 24 lidí může využít takzvanou teplou židli, kdy sice nemají lůžko, ale můžou mrazivou noc přečkat ve vytopené místnosti a dostanou i jídlo.

Vzhledem k tomu, že bezdomovců v Plzni přibývá, je kapacita ale nedostatečná. Podle primátora Martina Zrzaveckého i jeho náměstkyně Evy Herinkové, město tuto situaci řeší už několik let. Ideální by prý byl další dům poblíž domova svatého Františka, který by nabídl lidem bez domova více lůžek. Město proto jedná s majiteli okolních nemovitostí o možném odkoupení dalšího domu.

Než se tento problém vyřeší, pomáhá město alespoň finančními příspěvky, které poskytne charitě i letos. Pokud teplota klesne hluboko pod nulu a nebudou už volná lůžka ani židle, zaplatí charita lidem bez domova nocleh v komerční ubytovně. Plzeň tak chce zabránit tomu, aby bezdomovci umírali na ulici. Pro letošní rok schválila městská rada dotaci 50 tisíc korun. Teď ji musí ještě schválit zastupitelé.

autoři: lum , jik
Spustit audio