Šibenice v Katovicích: polská krajní pravice přitvrzuje a Evropský parlament je v šoku

29. listopad 2017

Polsko musí zajistit bezpečnost svých europoslanců – k tomu vyzval varšavskou vládu předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Stalo se tak poté, co o víkendu skupina několika desítek ultrapravicových demonstrantů předvedla v Katovicích symbolické oběšení evropských zákonodárců, informuje evropská odnož serveru Politico. Fotografické portréty, které protestující pověsili, zachycují šest polských europoslanců, členů opoziční Občanské platformy (PO). Tedy liberální a proevropské strany, jejíž kabinet vládl Polsku osm let do roku 2015, kdy Občanskou platformu ve volbách porazila v současnosti dominantní konzervativní partaj Právo a spravedlnost (PiS).

„Napíšu premiérce Beatě Szydłové, aby zajistila bezpečnost poslanců Evropského parlamentu a jejich právo vyjadřovat své názory nezávisle a bez jakýchkoli rizik. A zároveň ji vyzvu, aby se rozhodně postavila proti těm, kdo šíří nenávist,“ napsal Tajani na Twitteru.

Odsudek xenofobie

Šéf Evropského parlamentu je podle vlastních slov zděšený šokující veřejnou a nepřijatelnou dehonestací svobodně zvolených zákonodárců. Terčem protestu se stali právě ti europoslanci, kteří podpořili rezoluci Evropského parlamentu vyzývající vládu ve Varšavě, aby odsoudila „xenofobní a fašistický pochod“. Ten se konal 11. listopadu u příležitosti polského Dne národní nezávislosti.

Současná konzervativní a euroskeptická vláda se tak dostala pod palbu kritiky ze strany Bruselu a řady obhájců lidských za to, že prý jen přihlížela akcím extrémní pravice. Ta se během průvodu, jehož se zúčastnilo na 60 tisíc lidí, mimo jiného prezentovala rasistickými slogany jako „Čistá krev, jasná mysl“ nebo „Evropa bude bílá, nebo neobyvatelná“, popisuje situaci agentura Reuters.

Vliv opozice

Polská vláda se přitom podle portálu Politico dosud staví spíše na stranu ultrapravicových demonstrantů. Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro se veřejně nechal slyšet, že za demonstrací s šibenicemi v Katovicích je třeba vidět i vliv opozice, která podle něj do veřejné diskuse vnáší agresi a násilí. „Jinými slovy, pokud fašisté vyhrožují, že vás zabijí, je to vaše vlastní vina,“ interpretuje si význam Ziobrových slov Politico. A přidává ministrův další výrok: „Akce vždy vyvolá reakci.“

Logo

Organizátoři, kteří za sobotní manifestací s šibenicemi stojí, řekli lokálnímu zpravodajskému portálu katowice24.info, že chtěli vyjádřit nesouhlas s pomlouvačnou kampaní. Ta je podle nich vedená proti Polákům, kteří během listopadového pochodu k výročí polské nezávislosti „vyjádřili svou pýchu“.

Chybí silnější reakce

„Je třeba odsoudit, co se stalo v Katovicích,“ poznamenala ale v reakci na Tajaniho tweet premiérka Szydłová. Zároveň ho nicméně vyzvala, aby se zaměřil i na ty europoslance, kteří prý v Evropském parlamentu urážejí Polsko. V podobném duchu promluvili i další vedoucí činitelé strany Právo a spravedlnost. Odsouzení nenávistných a xenofobních projevů bylo z jejich strany podle polské opozice vlažné a opožděné.

Vládní Právo a spravedlnost se s Bruselem pře o řadu témat. Varšava striktně odmítá unijní kvóty na přijetí uprchlíků a i přes ostrou kritiku z Evropské unie pokračuje ve snaze prosadit kontroverzní reformu soudnictví.

Odpor k Bruselu a tamním zástupcům se ale v podobě extrémistických a xenofobních projevů stále častěji přelévá do polských ulic a rozděluje celou společnost, soudí agentura Reuters.

autor: smi
Spustit audio