Kuba se připravuje na konec castrovské éry. Kdo je Raúlův nástupce?

30. listopad 2017

Kuba v neděli uspořádala komunální volby, které zahájily proces ukončení castrovské éry. Hlasování proběhlo den po prvním výročí smrti Fidela Castra. Kubánci vybírali přes 12 500 místních zastupitelů ze zhruba třiceti tisíc uchazečů, ale opoziční kandidáti mezi nimi nebyli – úřady jim účast nepovolily.

Píše o tom server stanice Hlas Ameriky.

Nedělní komunální volby představují začátek striktně řízeného procesu, ve kterém budou nakonec vybráni představitelé do vyšších vládních funkcí. V únoru se uskuteční volby do provinčních parlamentů a celonárodního legislativního sboru, které de facto rozhodnou i o tom, kdo se stane nástupcem Raúla Castra v křesle kubánského prezidenta.

Předvolební kampaň je na Kubě zakázaná. Kandidáti se vybírají podle politických zásluh, nikoli programu. Nominují je „uliční výbory“, tedy místní lidé oddaní režimu. Bratři Castrovi se k moci dostali roku 1959, kdy Fidel provedl revoluci.

Funkce prezidenta se vzdal kvůli nemoci v roce 2008 a po něm nastoupil sourozenec Raúl, kterému je dnes 86 let. Všeobecně se očekává, že ho nahradí současný viceprezident Miguel Díaz-Canel. Raúl ale zřejmě zůstane generálním tajemníkem komunistické strany, soudí Hlas Ameriky.

Před USA se neohneme

Podle latinskoamerické televizní stanice TeleSUR se kubánských komunálních voleb zúčastnilo 86 procent voličů a hlasování bylo „klidné, dobře organizované a disciplinované“. Zvoleno bylo přes 11 400 místních poslanců, z nichž více než 35 procent tvoří ženy. Třetího prosince bude následovat druhé kolo, ve kterém budou voliči vybírat zastupitele do jedenácti set okrsků.

Co lze očekávat od nástupce Raúla Castra? Patrně žádné dramatické změny. Miguel Díaz-Canel u příležitosti voleb pronesl plamennou obhajobu socialismu a vlády jedné strany, dodává americký server US News.

Politik řekl, že kubánský lid se „neohne ani před hurikánem, tlakem zvenčí nebo přáním některých lidí, aby se kubánský režim změnil“. Jeho slova byla zjevně určena vládě Donalda Trumpa, která zpřísnila pravidla pro cestování Američanů na Kubu a přestala v Havaně vydávat americká víza Kubáncům.

Raúl Castro oznámil, že odstoupí v únoru příštího roku. Díaz-Canel ale odmítl potvrdit, že jeho křeslo převezme. Místo toho několik minut hovořil o historickém významu revolučního vůdce Fidela Castra a o tom, že je třeba, aby mladí Kubánci podporovali socialismus.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.