Petr Hartman: Až tři vlády na jeden státní rozpočet

30. listopad 2017

Nejdůležitější zákon roku, alespoň pro vládu, tak se často hovoří o návrhu státního rozpočtu. Platit by to mělo i pro jeho letošní schvalování.

Vzhledem k podzimnímu termínu sněmovních voleb je v tuto chvíli otázkou, jaký kabinet se tímto zákonem bude v příštím roce řídit? Ten Sobotkův návrh v září schválil, předložil ho do sněmovny a v prvním čtení ho bude obhajovat. Nic na tom nemění ani skutečnost, že podle ústavy byl nucen podat demisi.

Ten Babišův, patrně ještě dříve než si řekne u poslanců o důvěru, se ho bude snažit prosadit ve třetím čtení. Nezíská-li důvěru, což se v tuto chvíli jeví jako pravděpodobné, bude podle přijatých pravidel hospodařit úplně jiný kabinet.

Paradox dění kolem státního rozpočtu na příští rok ještě zvýrazňuje fakt, že se zrodil ve spolupráci hnutí ANO se sociálními demokraty a lidovci. Byť momentálně ve sněmovně funguje poněkud jiná hlasovací koalice, bylo by s podivem, aby pro návrh rozpočtu v prvním čtení nezvedli ruku ti, kteří ho vytvořili.

Dohromady disponují těsnou většinou, takže k prosazení rozpočtu by měli mít dostatečnou sílu. K přijetí pravidel pro hospodaření státu tak přispějí společnou rukou ti, kteří momentálně patří do vládního tábora, i ti, kteří zasedli do opozičních lavic.

Poslancká sněmovna 24.5.2016, poslanecký klub ČSSD

Absurdní jev

Vzhledem k nedostatku času a obavám z rozpočtového provizoria se nedá čekat, že by rozsah plánovaných příjmů a výdajů včetně padesátimiliardového schodku byl sněmovnou odmítnut a návrh vrácen vládě k přepracování. Kabinet, úřadující v příštím roce, tak bude muset vzít za vděk tím, co mu Sobotkův tým připravil.

To neznamená, že by v rámci druhého čtení nemohlo docházet k přesunům v rámci jednotlivých rozpočtových kapitol, případně mezi nimi. Navyšovat celkové příjmy a výdaje, či nějak hýbat se schodkem už ale nebude možné.

Bude zajímavé sledovat, kdo jaký návrh podá a kdo ho podpoří. Těsně před vánočními svátky proto můžeme být svědky absurdního jevu. To kdyby definitivní verzi státního rozpočtu prosadila jiná většina, než ta, která ho propustila do prvního čtení.

Andrej Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident ho podle jeho slov jmenuje premiérem 6. prosince a novou vládu jmenuje 13. prosince

Ke zmiňovaným absurditám a zmatkům přispěl pád vlády Petra Nečase a předčasné volby, které se konaly v říjnu 2013. Vzhledem k tomu, že Sobotkův kabinet vydržel celé čtyři roky, zůstal zachován model, kdy pro novou vládu připravuje státní rozpočet končící kabinet.

autor: Petr Hartman
Spustit audio