Ondřej Konrád: Transparentnost je krásná věc, ale…

30. listopad 2017

Máme ještě v živé paměti, že po volbách roku 2010 do Poslanecké sněmovny jednorázově vstoupivší strana Věci veřejné dávala s oblibou na vědomost, oč hlubší než ostatní politické subjekty má vnitřní demokracii.

Tím, že nechává členy i registrované sympatizanty prostřednictvím referend na internetu rozhodovat jak o bodech programu tak o osobě předsedy. Mnozí řadoví „Véčkaři“, jak jim vedení strany familiárně říkalo, později ovšem byli dost zaražení zjištěním, do jaké míry třímá ve skutečnosti Věci veřejné v rukou zakladatel Vít Bárta a že to s průhledností nemá nejmenší souvislost.

Svéhlavá stížnost

I přes tuto zkušenost ovšem maximální transparentnost i dál láká především mladší strany a hnutí. Neboť se jejich příslušníkům zdá, že by mělo být do všeho, co subjekt dělá, zvenku lehce vidět. A příčí se jim uzavřená jednání grémií zavedených stran. To lze pochopit a mít k tomu i sympatie.

Úplná transparentnost ovšem nese také obtíže a to mohou nyní nahlédnout Piráti. Které v nadcházejících dnech čeká celostátní hlasování o tom, zda by měl být z vedení odvolán místopředseda a šéf sněmovní frakce Jakub Michálek, po šéfovi Ivanu Bartošovi Pirát nejviditelnější.

Odeslání stížnosti k soudu posvětil člen předsednictva Vojtěch Pikal

Měl se totiž dopustit závažného přestupku vůči transparentnosti, když neinformoval všechny své kolegy o stažení stížnosti na výsledky parlamentních voleb k Nejvyššímu správnímu soudu. Ne však na něco konkrétního a přezkoumatelného, jako tomu bylo například u preferenčních hlasů kandidátů ODS ve Středních Čechách a stalo se mementem pro příště. Nýbrž na výsledky voleb takříkajíc „en bloc“, což by teoreticky mohlo vést až k jejich úplnému anulování.

Což by se těžko stalo, nicméně vrcholné vedení Pirátů přesto usoudilo, a právě Michálek se o to měl zásadně brát, že jde o stížnost jednoho člena strany podané bez vědomí předsednictva značně přemrštěnou. A čím tišeji se tak divoká věc vytratí, tím lépe.

Raději moc „nevéčkařit“

Než se na ni začnou ptát nejen zvědavá, ale i pobavená média. Nad tím, že kdosi ze strany, která zcela mimo všechny předpoklady získala skoro jedenáct procent a tedy 22 křesel v dolní komoře, usiluje o anulaci výsledků. A že odeslání stížnosti k soudu posvětil člen předsednictva Vojtěch Pikal.

Ondřej Konrád

Byť, jak nyní uvádí, dokument skoro nečetl. Což ho rozhodně neomlouvá. Kdo by se divil, že Michálek nechtěl dělat radost těm, kdož tvrdí, že jde o stranu nevypočitatelnou a přinejmenším podivínskou? Když to kupříkladu působením na pražském magistrátu rozhodně nepotvrzovala?

A možná nyní uvažuje, jak i do budoucna zůstat transparentní, ale zas to s tou průhledností, jíž se může zaklínat kterýkoli člen, moc nepřehánět. A ovšem zcela jinak než druhdy Věci veřejné.

Spustit audio