V českých městech vyjíždějí speciální tramvaje. Rozvážejí informace o boji proti AIDS

1. prosinec 2017

První prosinec patří už tradičně Světovému dni boje proti AIDS, syndromu získaného selhání imunity. Symbolem solidarity a spoluúčasti s lidmi infikovanými virem HIV je červená stužka na klopě. Česká města s tramvajovým provozem ale připomínají tento mezinárodní den také osvětovými tramvajemi, ve kterých se cestující dozvědí třeba to, jak nákaze předcházet nebo kde se nechat vyšetřit.

Tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková říká, že městská doprava se do akce zapojuje už čtrnáct let a zájem o osvětovou tramvaj prý rok od roku stoupá. Hlavním cílem projektu je seznámit veřejnost s možnostmi prevence a předat cestujícím komplexní informace o nemoci.


Poprvé byl Světovou zdravotnickou organizací vyhlášen Světový den boje proti AIDS v roce 1988.

Osvětová tramvaj s nápisem DP proti AIDS a tematickou výzdobou bude projíždět ulicemi Prahy v pátek 1. prosince od 13 do 18 hodin na celkem šesti trasách. První tramvaj vyjede ze zastávky Výstaviště Holešovice. Více informací o jízdním řádu osvětové tramvaje lze najít na webových stránkách Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Za jízdu osvětovou tramvají není třeba platit, každý se může svézt zcela zdarma a cestou získat od dobrovolníků – převážně studentů medicíny – důležité informace. Rozdávat se budou preventivní balíčky a cestující si budou moci zakoupit i červené stužky na podporu lidí infikovaných virem HIV.

Spustit audio