Adam Černý: Co přinesl summit Evropa a Afrika?

1. prosinec 2017

Evropsko-africký summit by se dal snadno zařadit do seznamu schůzek zástupců sousedících kontinentů jako součásti diplomatických rituálů. Ale takřka každý den se objevují informace varující, že Evropané a Afričané mají společný problém, jemuž se nemohou vyhnout.

V současnosti je tento problém v koncentrované podobě vidět v Libyi, která slouží coby nejvýraznější tranzitní území – protože o fungujícím státu se v daném případě nedá mluvit – pro migraci mezi jižním a severním pobřežím Středomoří.

Nedávná reportáž americké zpravodajské televize CNN předvedla, že tady nejde s nadsázkou řečeno pouze o pašování lidí ve velkém měřítku, ale že tento kriminální obchod je v mnohých případech spojen s prodejem lidí a s otroctvím, tedy s jevy, které bychom v 21. století nečekali.

Program summitu v Abidjanu, metropoli Pobřeží slonoviny, se nedá shrnout do rutinní fotografie několika desítek prezidentů a premiérů, na to je problém migrace příliš velký a navíc je zřejmé, že jen tak nezmizí. Týká se jak Evropanů, tak i Afričanů a hlavně bez jejich spolupráce není řešitelný.

Evropsko-africký summit proběhl v Abidjanu

Tady už byl v debatách patrný obvyklý jev, že jedna věc je shoda v obecném hodnocení a druhá najít konkrétní kroky, které by mohly nelegální migraci alespoň výrazně omezit.

Udržet si místo v globální soutěži

Shoda panuje v názoru, že hlavní příčinou a motivem migrace je velký rozdíl v životní úrovni, proto čistě administrativní opatření včetně posílení práce policie a hraničních kontrol stěží mohou lidský proud zastavit.

Z demografických čísel lze vyčíst zneklidňující vyhlídku, že nijak příjemná současnost se v budoucích letech může ještě zhoršit. Řada afrických zemí sice zažívá dříve nevídaný hospodářský růst, ale dětí přibývá mnohem více, než jsou jejich vlasti schopny uživit.

Adam Černý

V příštích 30 letech se na africký trh práce dostane na 450 miliónů mladých lidí, a i kdyby současný hospodářský růst vydržel, tak i optimistické odhady počítají, že vznikne na 250 miliónů nových pracovních míst. To znamená, že pokud se nic nezmění, tak v příštích 30 letech na jih od Středomoří vyroste na 200 miliónů lidí, kteří nebudou moci najít žádnou práci, a mnoho z nich proto bude mít silný motiv hledat své živobytí jinde.

Překážkou ve hledání společného řešení bývá zátěž koloniální minulosti, ale novější, někdy zcela čerstvé zkušenosti Afričanů s podmínkami čínských investic je vedou ke větší vstřícnosti vůči Evropanům, kteří by jim mohli nabídnout přívětivější model obchodní spolupráce, ze které by neměla prospěch převážně jedna strana.

Pokud by se to podařilo, hospodářské vazby mezi Evropou a Afrikou by mohly pomoci oběma kontinentům udržet si místo v globální soutěži, kde se jako vedoucí mocnost stále více profiluje Čína.

autor: Adam Černý
Spustit audio