Od Franze Kafky mezi moře a kameny se vydala Marta Davouze. Její příběh už do Bretaně přitáhl tisíce jejích čtenářů

Opustila zajímavou práci v Praze a vydala se do neznámé Francie. O svých zážitcích napsala knihy, které si čeští čtenáři oblíbili. Přibližuje v nich svůj životní příběh a také kouzlo Bretaně, kde s manželem žije.

Nicolas, který se narodil přímo v Erquy, mi všude kolem nás, kam jen dohlédneme, ukazuje v moři železné konstrukce, na nichž se uchycují a pak rostou proslulé svatojakubské mušle. Právě tady nedaleko St. Brieuc najdeme pochoutku, která Erquy proslavila.

Čtěte také

Pro Čechy má ovšem toto městečko ještě jeden půvab. Právě tady se před lety usadila Marta Železná, vzala si námořníka Joella a stala se z ní Marta Davouze. A ze zbořeniny místního zámečku dokázala spolu s manželem vykouzlit po letech těžké práce nádhernou usedlost.

Bretaň a já

O svých zážitcích vypráví poutavě v knížkách Dům v Bretani a Loď v Bretani. Píše v nich o rekonstrukci staré ruiny. O tom, jak Joelle číhal v noci na lišku tak, že si otevřel v obýváku okno, a pak usnul s puškou v ruce.

Marta Davouze v Tandemu

Přibližuje v nich, proč se vlastně do Bretaně zamilovala a jak vlastně dokázala udělat tak důležitý životní krok – ze Společnosti Franze Kafky v Praze se střihem dostala mezi vítr, kameny a moře.

Řadu čtenářů také inspirovala, zejména ty, kteří nejsou spokojeni se životem, ale bojí se změny. Potvrzují jí to prý ve svých dopisech, v nichž kromě odhodlání rozhodnout se a jít si za svým oceňují i romantickou rovinu jejího příběhu, který sama s nadsázkou přirovnává k venezuelské telenovele.

Čtěte také

Kus Anglie v zemi galského kohouta

A proč jí Bretaň se vlastně do Bretaně tak zamilovala? „Vnímaví lidé tu ve vzduchu cítí něco navíc,“ myslí si Marta Davouze a pro dokreslení vzpomíná na situaci, která se odehrála před lety.

Student Martin Böhm a zakladatelka ceny Marta Davouze

Ve francouzské televizi tehdy prý sledovala pořad o ekonomické situaci země, kde jako nejúspěšnější regiony označili Bretaň a Alsasko. Její syn to prý komentoval slovy: „Samozřejmě, vždyť Bretaň je Anglie a Alsasko je Německo.“

U Marty na zámečku se už zastavila spousta jejích přátel, mladým umělcům nabídla týdenní pobyt v rámci projektu po stopách malíře Jana Zrzavého, ale hlavně svými knihami pozvala do Bretaně tisíce lidí.

Čtěte také

Drsná a pokorná, taková je Bretaň

Podle jejího manžela Joella je to autentický region, kde žijí svérázní lidé a platí tu dané slovo. „Jako by lidé měli mezi sebou lepší vztahy,“ tvrdí Joelle a říká, že možná je za tím zdejší příroda.

Lidé jsou tu na jedné straně silnější a odolnější, ale na straně druhé také pokornější. Tady má příroda totiž opravdu sílu. Zdejší příroda, to je totiž podle něj hlavně kámen, les a bouřící moře.

autor: jšm
Spustit audio