Petr Janda: Snažím se bejt mladej. A zatím mi to jde

5. prosinec 2017

Rozhovor o 75. narozeninách i snaze změnit si život. O kapele jako snůšce egoistů. O konci i znovuzrození Olympicu a koncertu k 55 letům jednoho českého fenoménu.

„Mám pocit, že to jde nějak moc rychle. Nebaví mě mít 75. Ani se na ně necejtím. Snažím se bejt mladej a dělat všechno, jako bych byl mladej. A zatím mi to jde. Žiju podobnej život jako před 40 lety. Ale už mě nebaví večírky a hospoda.“ Podívejte se na celý rozhovor ve videu.


Poslechněte si historii Olympicu i bigbítu u nás, jak ji vidí Petr Janda. V jeho pořadu Kdo tě líbá...

Ale ne všechno jde dělat stejně jako před lety. Třeba tak úspěšnou kapelu, jako je Olympic, by dnes prý už dal asi těžko dohromady. „V každý rockový kapele je strašně moc emocí a je to snůška egoistů. Každej se chce prosazovat. Málokterá kapela přežije 5 let,“ uvažuje.

Udusit svoje ego

„Teprve po určitý době, kdy člověk získá určitej nadhled, zjistí, že hraje v kapele, kterou má rád, muziku, která se mu líbí. A když si dá ty misky vah, zjistí, že je pořád lepší v té kapele hrát a občas udusit svoje ego než se toho zbavit.“

I proto je po letech rád, že oficiální rozpad kapely v roce 1993 nebyl definitivní. „Pamatuju, že když jsme v Lucerně hráli naposledy Jasnou zprávu, tak se ve mně mísil pocit smutku i úlevy. Tenkrát to Olympicu nešlo a bylo to do určitý míry vysvobození,“ vzpomíná Janda.

Myslel jsem, že si změním život

„Myslel jsem, že si změním život. Že budu normální chlapík. Peníze jsem měl, oženil jsem se, narodila se mi dcera. Tak jsem drandil s tím kočárkem a říkal si, jak si to užívám.“ Vydrželo mu to rok.

„Strašně mi chybělo jeviště. Tak, že se to ani nedá říct. Zavolal jsem muzikantům a říkal si: Jestli mě odmítnou, tak toho nechám. Ale všichni mi řekli: To je super! To je nejlepší zpráva roku!“ V sobotu 9. prosince 2017 tak s Olympicem oslaví 55 let na scéně velkým koncertem v O2 aréně.

Co čeká fanoušky

„Bude to velký překvapení. Průvod, kejklíři, spousta hostů. Bude to takovej cirkus. Pro mě by bylo ideální, kdyby se lidi zapojili, pohupovali a tančili. Mělo by to být oslavou toho, že jsme to dotáhli do těch 55.“ Už teď je prakticky vyprodáno.

Poskládat repertoár na koncert je pro něj rutinní záležitostí. „To jádro je pořád stejný. Lidi chtějí ty svoje šlágry. Bez těch to nejde. Měníme jen asi 10 písní a tam je prostor pro písničky z novejch desek.“ Nové LP začne kapela točit v dubnu příštího roku.

Petr Janda a Vladimír Kroc
autoři: vlk , eh