Babiš může získat důvěru na první pokus. Strany budou pod tlakem Zemana i veřejnosti, soudí politolog

5. prosinec 2017

Česko bude mít od středy dva premiéry, prezident Miloš Zeman v úterý přijme demisi vlády premiéra Bohuslava Sobotky a také jmenuje designovaným premiérem Andreje Babiše. O podpoře své menšinové vlády chce Babiš jednat se všemi sněmovními stranami v týdnu od 18. prosince. „Jeho vláda by mohla získat důvěru hned na první pokus,“ myslí si politolog Josef Mlejnek jr. z Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy.

Prezident už dříve avizoval, že Babiše jmenuje premiérem i při případném druhém pokusu o sestavení vlády. „Existuje mezi nimi účelové spojenectví. Zeman tím tlačí na ostatní politické strany, aby v uvozovkách dostaly rozum a vládu podpořily. Třeba že odejdou ze sálu, k tomu stačí jen pětačtyřicet poslanců,“ upozorňuje.


Pro strany je krátkodobě výhodné nejít s Babišem do vlády, k čemuž mají pádné důvody. Dlouhodobě by to ale bylo lepší řešení, tvrdá opozice Babiše nutí spolupracovat s Okamurou a komunisty.Josef Mlejnek

Hrozba předčasných voleb

Pokud prý Babiš neuspěje u stran, může začít tlačit i na vybrané poslance. Ve vládě navíc mají kromě ministrů za hnutí ANO zasednout i nestraničtí odborníci. Takový model je u veřejnosti populární, Babiš navíc slibuje zvyšovat důchody a snižovat daně.

Snaží se tím vytvořit lákavý program, který by zaujal voliče a politické strany dostal pod tlak. Pokud by se postavily oblíbené vládě, hrozí jim další ztráta popularity. S tím souvisí i hrozba předčasných voleb.

Jak ukazují nejnovější průzkumy, do Sněmovny by se už nemusely dostat lidovci. Na pětiprocentní hranici balancuje i TOP 09, hnutí STAN a ČSSD. ANO zůstává na třiceti procentech a posilují Piráti.

Babiš nemusí být smrtící

„Babiš dal několikrát najevo, že preferuje koalici nebo alespoň spolupráci s některou z demokratických stran. Ty by proto ve vyjednávání s ním nemusely být zatlačeny do kouta,“ naznačuje Mlejnek. Připouští, že hnutí ANO by i pak mohlo některé věci prosazovat společně s komunisty nebo SPD, ale takový už je volební výsledek.


Babiš má zvládnutý politický marketing. Dokáže díky němu získat důvěru veřejnosti a obracet kauzy ve svůj prospěch.Josef Mlejnek

Mlejnek nepokládá za pravdivý všeobecný předpoklad, že vládnutí s Babišem má zničující účinky. Propad ČSSD byl dán jejími vlastními chybami, mezi nimi například aférou s těžbou lithia, nepopulárním zákazem kouření nebo útoky na Babiše krátce před volbami.

„V opozici strany mohou maximálně kritizovat vládu. A vzhledem k situaci na mediální scéně je otázka, jaký by k tomu měly prostor. Navíc ani v minulém období na tom opoziční strany nijak nevydělaly, TOP 09 se sotva dostala do parlamentu,“ připomíná Mlejnek.

Bude Andrej Babiš řídit vládu jako firmu? Může vládnout i bez důvěry? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.