Senát bych zrušil. Jenom zdržuje a případný diktátor by se ho zbavil během deseti minut, říká Klaus ml.

6. prosinec 2017

Dvanáctým českým premiérem je od středy Andrej Babiš (ANO). Za týden jmenuje prezident Miloš Zeman i jeho menšinový kabinet. Pro ten nemá designovaný premiér stále vyjednanou podporu a není jasné, zda vláda získá důvěru poslanecké sněmovny. „V posledních dnech se intenzivně spekuluje o vzkříšení koalice Sobotka-Babiš-Bělobrádek,” říká v Interview Plus poslanec za ODS, předseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Václav Klaus mladší.

Zda podpoří menšinovou vládu Andreje Babiše, která bude jmenována příští týden, se rozhodne podle programového prohlášení. „Vzhledem k tomu, že hnutí ANO nejedná s ODS o vládě, nedovedu si představit, že bych takovou vládu mohl podpořit, že by se v něm nějaké naše programové priority objevily,” říká.

Klaus by nerad radil jakémukoliv hnutí, s kým má jednat. „V posledních dnech se intenzivně spekuluje o vzkříšení koalice Sobotka-Babiš-Bělobrádek. Včera byla v otázce elektronických receptů koalice ANO, ČSSD a KSČM. Jaká koalice z toho všeho vznikne, je teď těžké soudit. Co je jasné, že hnutí ANO má 78 poslanců a k většině mu v podstatě stačí jediná strana,” podotýká poslanec.

Koten? Nemám rád kádrování

Václav Klaus mladší podle svých slov hlasoval pro zvolení Radka Kotena (SPD) do čela bezpečnostního výboru z několika důvodů: „Obsazení výborů byla dohoda všech devíti stran. Čili třeba já nebo poslankyně Černochová jsme byli zvoleni hlasy SPD. Kdyby hlasovali proti nám, nejsme tam,” říká.

„Druhý důvod byl, že nemám rád kádrovací scény, kdy se na jednoho ze 17 lidí vrhnou zkušení partajní harcovníci. Tuhle hlavní roli si vzal pan Bartošek, lidovec, který tady ještě před dvěma měsíci běhal s pány Babišem a Faltýnkem po Sněmovně. Když ten varoval před autoritářskými stranami, úplně jsem mu to nežral,” vysvětluje politik.


Já osobně považuji Senát za naprosto zbytečnou instituci, která našemu demokratickému systému ničím nepřispívá. Václav Klaus mladší

Proč tedy Klaus odmítl podpořit Helenu Válkovou (ANO) nebo Danu Balcarovou (Piráti)? „To bylo čistě moje osobní rozhodnutí. Nechtěl jsem podpořit někoho, kdo říká, že se za protektorátu nic nedělo. Nevystupoval jsem kvůli tomu ale na mikrofon a neburcoval, bylo to moje gesto,” odpovídá syn bývalého prezidenta.

Senát bych zrušil

Opakovaná obvinění SPD z populismu a extrémistických postojů Václav Klaus mladší nepřijímá, strana je podle něj stejná jako jakákoliv jiná. „Taky bych zrušil kraje a Senát. Možná mě pak označíte za extremistu, ale je to tak,” tvrdí Klaus, podle kterého ale není pro zrušení Senátu politická shoda.

„Já osobně považuji Senát za naprosto zbytečnou instituci, která našemu demokratickému systému ničím nepřispívá. Jako ústavní pojistka taky nefunguje, protože je pojistka jenom když je demokracie. Pojistka demokracie, když je demokracie, spíš zdržuje všechny procesy,” myslí si.

„Kdyby nastoupil nějaký diktátor, takovouhle pojistku zruší za deset minut, jako jsme to viděli v roce 1917 a 1933,” dodává poslanec za ODS.

Proč podle Klause inkluze způsobila rozvrat školství? Poslechněte si celé Interview Plus s předsedou sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio