Musíme dál obviňovat konkrétní lidi. Čím mocnější, tím lépe, říká novinář ke kampani #MeToo

7. prosinec 2017

Osobností roku podle časopisu Time se letos stali všichni ti, kdo prolomili mlčení a připojili se ke kampani proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Tu zviditelnila aféra kolem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, jehož řada žen obvinila ze znásilnění. Následně veřejně vystoupilo množství žen i mužů, kteří se svěřili, že se stali obětí sexuálního zneužívání.

Časopis Time svůj výběr zdůvodnil takto: Za to, že promluvili o veřejném tajemství, že sítě šepotu přesunuli na sociální sítě. Za to, že nás všechny přinutili přestat přijímat nepřijatelné, jsou ti, kdo prolomili mlčení, osobností roku 2017.


Místo skutečného řešení problému dnes ale probíhá hon na čarodějnice a řešíme, koho dalšího ještě přibijeme na kříž.Jaroslav Míth

Politik a radní na Praze 4 Jaroslav Míth z ODS připomíná, že kampaň #MeToo existuje víc jak deset let, známou se ovšem stala až po Weinsteinově obvinění. „Je tam jistě řada osobností, které odhalily své těžké vnitřní prožitky. Ale zvrhlo se to tak, že se lidé začali předhánět v tom, kdo nařkne známější osobu z nějakého obtěžování,“ upozorňuje.

„Utvrzuje mě to v názoru, že v nás bublají nejen sexuální, ale i jiné temné pudy. Před nástupem sociálních sítí mohla média téma rozvinout na případu jednoho obětního beránka. Dnes může svou troškou přispět každý a stává se z toho stoka. Jen se hledají další hříšníci,“ dodává.

Nepřestávejme obviňovat

Podle redaktora serveru A2larm Jana Bělíčka je cílem kampaně nastavit nové normy chování. Pokud bychom totiž s tímto tématem uměli zacházet, podobné excesy by se neobjevovaly.

„Kampaň odhalila, jak rozsáhlý problém je sexuální obtěžování a zneužívání v jednotlivých zemích. Vytáhla na světlo, jak se někteří muži chovají k ženám, a nás muže to vede k hlubokému zamyšlení,“ tvrdí.

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, sexuální obtěžování na pracovišti, sexuální obtěžování v kanceláři (ilustrační foto)

Pokud bychom prý věc řešili jen v abstraktní rovině a debatních kroužcích, tak se nic nezmění.

„Jedinou cestou k nápravě je obviňovat konkrétní lidi. Čím mocnější, tím lepší, protože tak to bude mít větší mediální odezvu,“ dodává novinář, který nechápe, proč se v českém prostředí žádná podobná kauza zatím neobjevila.

„Děsí mě, co říká pan Bělíček. Ještě více lidí obviňovat a zveřejňovat. To přesně bude vést do záhuby. Samozřejmě se o tom nemáme bavit jen abstraktně, ale když budeme hledat další a další oběti, tak v tom to téma zanikne,“ uzavírá Míth, podle něhož mají sexuální delikty řešit soudy.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.