Evropská unie sestavila „černou listinu“ daňových rájů

7. prosinec 2017

Ministři financí členských zemí Evropské unie se rozhodli zvýšit tlak na takzvané daňové ráje. Na seznamu provinilců se objevilo 17 jurisdikcí mimo Unii, které dostatečně nespolupracují v daňových záležitostech. Jsou tam například Jižní Korea, Panama nebo Spojené arabské emiráty, naopak unijní daňové ráje se na seznam nedostaly, ať už máme na mysli Irsko či Lucembursko. Komentáře evropských deníků pochybují, jestli může takový seznam přinést nějaké výsledky.

„Ačkoliv jde o polovičatý krok, pořád platí, že je namířený správným směrem,“ píše v komentáři německý deník Handelsblatt. „Jen je těžké pochopit, jak se seznamu mohly vyhnout země s nulovou korporátní daní. Stejně tak se unijní ministři financí vyhnuli konfrontaci se Spojenými státy. A přitom americké berní úřady se ani neobtěžují s evropskými spolupracovat,“ lamentuje deník.

Malý krůček

Handelsblattu vadí i to, že na seznamu chybí nezpochybnitelné offshorové ráje jako jsou ostrov Guernsey, Bahamy či Andorra. „Možná ale zafunguje obyčejná hrozba, že by se mohly na seznamu objevit.“

Na 47 zemí oslovených v této otázce Evropskou komisí přislíbilo spolupráci. Mnohé také zvažují úpravu daňových zákonů, uvádí list. „Evropská unie v boji proti neplatičům daní pokročila, byť jen o několik malých krůčků,“ dodává Handelsblatt.

Potřeba silnější munice

Naopak belgický deník L'Echo soudí, že bude zapotřebí silnější munice. „Účinnost seznamu závisí na tom, jak nátlak zapůsobí v zemích, které na něm nejsou. Vedle černé listiny je daleko větší počet států na neoficiální listině šedé,“ informuje list. Sedmačtyřicet zmíněných zemí z nejhoršího uniklo výměnou za slib změn.

„Nyní nezbývá než čekat, zda tlak povede k očekávaným výsledkům. Pokud nebudou vidět brzy, nezbývá než přezbrojit a udeřit na predátorské země pořádně ofenzivním arzenálem,“ uzavírá L'Echo.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.