Stavební firmy vyhrály soud s Karlovými Vary o KV aréně

8. prosinec 2017

Sdružení stavebních firem Syner, Bau-stav a Metrostav definitivně vyhrálo letitý spor s Karlovými Vary kvůli KV aréně. Město se po zhotovitelích multifunkční haly domáhalo zaplacení téměř 600 milionů korun jako rozdílu mezi náklady na stavbu a skutečnou cenou.

V šest let trvajícím sporu definitivně rozhodl Nejvyšší soud ve prospěch firem. Zástupce města rozsudek zklamal.

„V těchto dnech Nejvyšší soud případ nadobro uzavřel. Nyní ještě soud nižší instance musí vyčíslit náklady dlouholetého soudního řízení, které město stavebním firmám za prohraný spor zaplatí," uvedl tiskový mluvčí S group holding Ondřej Paclt.

Část nákladů za soudní řízení už město v minulosti zaplatilo. Podle primátora Karlových Varů Petra Kulhánka je rozhodnutí soudu pro město zklamáním.

Čtěte také

„Je otázka, jestli je vůbec možný nějaký další postup. Následuje už jen ústavní stížnost, kterou lze podat jen za přesně specifikovaných skutečností, které vůbec nevím, jestli dokážeme naplnit. Jinak by ten případ skončil - a já jsem stále přesvědčen, že jsme byli v právu, takže jsme neuspěli," řekl Kulhánek.

Za stavbu KV arény, multifunkční haly pro hokej a další akce, zaplatilo město zhruba 1,2 miliardy korun. Dokončena byla v roce 2009. Podle názoru současného vedení města má ale stavba zhruba poloviční hodnotu.

Ve sporu Karlovy Vary argumentovaly tím, že soud již dříve pravomocným rozsudkem konstatoval neplatnost smlouvy o dílo. Město rovněž požadovalo, aby se firmy staly vlastníkem haly, tento spor ale v minulosti také prohrálo, a hala tak zůstala ve vlastnictví Karlových Varů.

zdroj: ČTK
Spustit audio