Trump jen uznal realitu v Jeruzalémě. Mírový proces stejně nikam nevede, tvrdí exvelvyslanec

8. prosinec 2017

Donald Trump ve středu uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a bouřlivé reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Krok kritizuje Turecko, Írán nebo Egypt, nesouhlasí s ním ale ani Francie či Británie. „Trump uznal realitu na místě. Přinejmenším západní Jeruzalém je pro Izraelce hlavním městem, sídlí tam prezident, vláda i parlament a zahraniční státníci včetně evropských představitelů tam jezdí na návštěvy,“ říká bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Jeruzalém podle Pojara za hlavní město prakticky uznává většina států Evropské unie, jen to nejsou schopny říci veřejně. „Je důležité si nalít čistého vína, a ne si malovat nějakou jinou realitu. Unie toho není schopna a pak se diví, že není brána vážně,“ upozorňuje prorektor vysoké školy CEVRO Institut.

Podle něj Trump plní svůj předvolební slib, a to na rozdíl od svých předchůdců Clintona, Bushe a Obamy, kteří tento krok odsouvali s ohledem na probíhající mírový proces. Jednání se ale za dvacet let nikam neposunula a Trump uznal, že další zdržování nikam nevede.


Mírová jednání jsou dobrá, pokud někam mohou vést. Pokud ale znamenají jen další frustraci a deziluzi, dopad na místní stabilitu i svět může být daleko horší.Tomáš Pojar

„Myslím, že není reálné dosáhnout nějakého všeobjímajícího míru. Je otázkou, zda snahy o mírový proces nevedly k větším frustracím a otřesům. Například odchodem Jásira Arafata z mírových jednáních v Camp Davidu začala druhá intifáda, sebevražedné útoky a izraelská okupace Západního břehu,“ připomíná.

Vypukne třetí intifáda?

Teroristická organizace Hamás vyzvala Palestince k novému povstání proti Izraeli, Trump prý svým krokem otevřel bránu pekla. „Další intifáda se nedá vyloučit, Hamás k ní ale vyzýval už před třemi lety, k ničemu velkému ovšem nedošlo. Určitě dojde k teroristickým útokům a násilí, k širšímu povstání ale nejspíš ne,“ domnívá se Pojar.

Tomáš Pojar

V samotném Jeruzalémě je soužití mezi Izraelci a Palestinci napjaté, východní část města ale navzdory problémům vzkvétá. „Mám pro Palestince pochopení, že se bouří a chtějí vlastní stát. Na druhou stranu žijí ve větším bezpečí, svobodě a prosperitě než většina lidí na Blízkém východě,“ uzavírá.

Dotkne se Trumpovo uznání Jeruzaléma svatých míst? Uznají Palestinci Izrael? Poslechněte si celé Interview Plus >>
jerusalem
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.