Adam Černý: Polsko bude mít nového premiéra

8. prosinec 2017

Pověsti, které kolovaly Varšavou už po několik dní, se potvrdily ve čtvrtek večer. Navzdory tomu, že Beata Szydlová dlouhodobě v průzkumech veřejného mínění vychází jako jedna z nejdůvěryhodnějších političek, v čele vlády ji vystřídá vicepremiér a ministr financí Mateusz Morawiecki.

Tak neobvyklý krok je možno vysvětlit odpověďmi na tři otázky: Kdo odchází, kdo přichází a kdo zůstává. V prvním případě je to premiérka, která byla dostatečně populární a dostatečně loajální vůči předsedovi vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawovi Kaczynskému, který je skutečným hybatelem současné moci.

Pokud se rozhodl pro střídání stráží, důvody je třeba hledat v tom, koho si vybral jako nástupce Beaty Szydlové. Tím se dostáváme k odpovědi na otázku, kdo přichází.

Mladistvě vyhlížející Mateusz Morawiecki je díky svému rodinnému původu i veřejně deklarovaným postojům považován za dostatečně loajálního k nekorunovanému vládci nynějšího Polska navzdory tomu, že nějaký čas strávil jako poradce Donalda Tuska, kterého Jaroslaw Kaczynski považuje za svého hlavního soka.

Kdo zůstává?

Jaroslaw Kaczynski rozhoduje a vládne takříkajíc ne od volantu, ale ze zadního sedadla

Ve srovnání s odcházející premiérkou má Morawiecki několik nezanedbatelných výhod. V oblasti financí a ekonomiky je vzhledem ke svému vzdělání nabytým i na západních univerzitách i praxi bankéře nepochybně kompetentní a pro vystupování na mezinárodních schůzkách také dostatečně jazykově vybaven.

To vše jsou kvality, které mohou být užitečné pro vylepšení obrazu Polska, které čelí jak ze Spojených států, tak z Evropské unie výtkám kvůli své národně konzervativní politice a kvůli řadě sporných kroků v oblasti médií, a to hlavně médií veřejné služby, i v oblasti justice.

Oficiálně jsou tato opatření zdůvodňována snahou dokončit dekomunizaci veřejných a státních institucí, ale polská opozice vyjadřuje obavy, že hlavním cílem je posílit moc nynější vlády a prosadit změny, které by se daly i po případné výměně vlád obtížně korigovat.

Vzhledem ke svým odborným kvalitám může Mateusz Morawiecki jako nový premiér pověst vlády vylepšit, hlavní je však odpověď na třetí otázku, a to sice, kdo zůstává.

Adam Černý

Tím je Jaroslaw Kaczynski, který rozhoduje a vládne takříkajíc ne od volantu, ale ze zadního sedadla.

Pro konečný úspěch operace Morawiecki za Szydlovou nemusí být rozhodující výměna ve funkci premiéra, ale zda a případně v čem dozná změn i dosavadní politika polské vlády.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.