Neziskovky si z rovnosti pohlaví udělaly byznys, dotujme raději sport, navrhuje poslanec

11. prosinec 2017

Sněmovní rozpočtový výbor v pondělí projedná návrhy ostatních výborů na přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami státního rozpočtu. Jeho základní parametry a deficit ve výši 50 miliard korun minulý týden schválila Sněmovna. Poslanec Jakub Janda z ODS navrhuje přidat sedm milionů korun na sport. Peníze na to chce vzít ze zdrojů pro neziskové organizace, které řeší rovnost žen a mužů. „Před volbami jsem říkal, že se budu bít za český sport a toto je můj první konkrétní návrh. Problematiku rovnosti žen a mužů nepovažuji za tak zásadní, aby měla vlastní rozpočtovou kapitolu,“ zdůrazňuje.

Připouští sice, že problém s financováním sportu je širší a tento přesun ho nevyřeší. Peníze ale mohou výrazně pomoci menším sportovním klubům, kterým v současnosti chybí. „Na svůj návrh jsem dostal stovky kladných reakcí a desítky negativních. Ty byly hlavně od lidí z těchto organizací, ale nenapsala mi jediná žena, které by tam pomohli,“ tvrdí.


Běžné ženy mají o druhém adventním víkendu úplně jiné starosti než reagovat na návrhy pana Jandy.Helena Skálová

Podle Heleny Skálové, ředitelky nevládní neziskové organizace Gender Studies, jsou ze zmíněné kapitoly financovány například služby obětem znásilnění a domácího násilí, péče o děti nebo podpora samoživitelů. Centrum rovněž poskytuje bezplatnou právní poradnu obětem diskriminace na trhu práce.

„Projekty nelze podporovat jinak, protože jsou z principu nevýdělečné. Jedná se navíc vždy jen o příspěvek na realizaci, který je zhruba ve výši půl milionu korun ročně. Minimálně třicet procent musí organizace doplácet z vlastních zdrojů,“ upozorňuje Skálová.

Právě způsob financování Janda kritizuje. Nesrovnalosti spatřuje právě v případě organizace Gender Studies, která prý už od roku 2013 ve sbírce listin nezveřejňuje svou výroční zprávu. Připomíná také, že neziskovky většinu financí čerpají z Evropské unie a Norských fondů.

„Evidenční počet zaměstnanců v Gender Studies je 5,5 a mzdové náklady zhruba 2,3 milionu korun ročně. To je asi 35 tisíc korun měsíčně na váš plat. Vy jste si z toho pouze udělala svůj byznys,“ tvrdí Jakub Janda.

Skálová připouští, že evidenční počet je správný, v organizaci prý ale pracuje přes deset zaměstnanců na částečné úvazky. „Pracuji také i v jiných neziskových organizacích, a to úplně zadarmo. Je to zcela nesmyslná debata,“ uzavírá Skálová.

Spustit audio