Novým polským premiérem je tvrdý manažer, který se domluví i v Bruselu

11. prosinec 2017

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) nahradila premiérku Beatu Szydłovou dosavadním ministrem financí Mateuszem Morawieckým. Dva roky poté, co Szydłová koordinovala předvolební kampaň, která straně přinesla vůbec první většinovou vládu v Polsku od pádu komunismu v roce 1989, se stala obětí vlastního úspěchu.

Píše to server německé stanice Deutsche Welle.

I dnes se Právo a spravedlnost těší podpoře 40 procent voličů, zatímco největší opoziční Občanská platforma (PO) ji má jen zhruba dvaadvacetiprocentní.

Proslýchá se, že předseda strany Jarosław Kaczyński chtěl Szydłovou odvolat proto, že nedokázala zvládnout vnitrostranické spory. Řadu měsíců se s Morawieckým přela o kontrolu nad státními firmami. Skeptikové ale Kaczyńského obviňují, že chtěl jen odvést pozornost od pátečního hlasování o zákonech, které posílí moc strany nad soudnictvím.

Bývalý bankéř Morawiecki je podobný typ jako francouzský prezident Emmanuel Macron. Vláda Práva a spravedlnosti je nadále nacionalistická a konzervativní, ale ideologicky méně monolitní, než se všeobecně soudí.

Podle politologa Jana Muse z Viselské univerzity ve Varšavě existují v kabinetu tři uskupení. Nejvlivnější jsou „ideologičtější pretoriáni“, tedy věrní přívrženci. Druhou skupinu představují „ideologičtí neofyté“, tedy nováčci, a rovnováhu mezi nimi udržují „manažeři“, vysvětluje Mus. Do té poslední řadí i premiéra Morawieckého. Manažeři jsou podle něj závislí na finanční efektivitě svých nápadů a myšlenek.

Roste ekonomika i inflace

Když byl nový premiér ministrem financí, vytvořil „Morawieckého plán“, který má posílit polský kapitál a růst pomocí investic v hodnotě jednoho bilionu zlotých, tedy 238 miliard eur, do inovace a technologií. Morawiecki jako zastánce volného trhu tak byl ochotný použít státní prostředky k podnícení domácí spotřeby.

Jaroslaw Kaczynski rozhoduje a vládne takříkajíc ne od volantu, ale ze zadního sedadla

Jeho plán je zatím úspěšný – růst ekonomiky má být letos čtyřprocentní a nezaměstnanost klesla na 6,6 procent. Deutsche Welle tvrdí, že v čele resortu financí Morawiecki nemilosrdně pronásledoval neplatiče daní a zajistil fiskální uvážlivost. Poměr polského státního dluhu vůči hrubému domácímu produktu byl relativně nízký ve výši 54 procent, ale může stoupnout. A roste také inflace.

Morawieckému se však nelíbí zahraniční vlastnictví polských podniků, jejichž privatizace před skoro třiceti lety přilákala masivní zahraniční investice, které oživily zničené hospodářství. Morawiecki tvrdí, že ponechat klíčové sektory v cizích rukou znamená dovolit odliv zisků z Polska. Nový premiér se chce také soustředit na vytvoření sociálního modelu, kterému říká „polský sen“.

Měl by všem občanům zajistit rovnoprávný přístup k základním potravinám, práci a bydlení. Leszek Balcerowicz, strůjce přechodu Polska ke kapitalismu formou „šokové terapie“, Morawieckého obviňuje z populismu a politizace ekonomiky.

Bývalý ministr financí Jan Vincent-Rostowski zase upozorňuje, že strana Právo a spravedlnost má kvůli snížení investic velmi špatné makroekonomické výsledky. Formace podle něj žádnou hospodářskou politiku nemá.

Morawiecki se domluví

Beatu Szydlovou (vlevo), která v průzkumech vychází jako jedna z nejdůvěryhodnějších političek, v čele vlády vystřídá vicepremiér a ministr financí Mateusz Morawiecki

Její kontroverzní snaha o ovládnutí Ústavního soudu a reformu soudnictví vyvolala vážné spory Varšavy s Bruselem. Szydłová obvinila předsedu Evropské rady a bývalého polského premiéra Donalda Tuska, že svého postavení využívá k útokům na Polsko. Vzájemné vztahy se tak zhoršily, že Varšava v březnu hlasovala jako jediná proti Tuskově opětovnému zvolení.

Spornou reformu soudnictví ale podporuje i Morawiecki. Alespoň však mluví anglicky a mohl by být v jednání s Bruselem úspěšnější než Szydłová. Za její dvouleté vlády značně ochladly i kdysi vřelé vztahy s Německem.

Žádost Kaczyńského, aby Berlín zaplatil Polsku reparace za škody způsobené druhou světovou válkou, možná podporovali jeho stoupenci, ale na polsko-německé vztahy měla katastrofální dopad, upozorňuje Deutsche Welle.

autor: gzb
Spustit audio