Poznej kraj pod Javořicí. Tak se jmenuje stezka propojující jižní Čechy a Vysočinu

12. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Na Českomoravské vrchovině snadno získáte dojem, že vlastně nejste na horách. Nejvyšší tamní kopec Javořina měří pouhých 837 metrů a hluboká údolí v malebně zvlněné krajině také nenajdete. Počasí vás ale spolehlivě vyvede z omylu. Na vrchovině je totiž chladněji než jinde a vítr tam umí foukat stejně prudce jako třeba v Alpách.

Přesvědčit se o tom můžete na naučné stezce nazvané Poznej kraj pod Javořicí. Stezka začíná v městečku s příznačným názvem Studená a vede ve dvou variantách. Kratší má pět zastavení a měří zhruba tři kilometry. Delší varianta má o čtyři informační panely víc a je dlouhá asi sedm kilometrů.

Většina zastavení se věnuje místním přírodním kuriozitám. Rašeliniště, rybníky, porosty zajímavých bylin nebo třeba mokřad národní přírodní památka Zhejral, to všechno je na nich detailně popsáno.

Delší varianta naučné stezky vede až na úpatí Javořice. Kdo by se chtěl podívat na vrchol hory, musí ze stezky sejít na neznačenou lesní cestu a na přibližně dvou kilometrech překonat převýšení 80 metrů.

Stezka vede po území dvou krajů, Jihočeského a Vysočiny. V létě je pohodlně schůdná i sjízdná na kolech, v zimě se po ní jezdí na běžkách. Na její trase je vybudováno několik zastřešených odpočívadel, u Studené stezka také míjí lyžařský vlek.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.