Vztyčit vlajku na Měsíci nestačí, oznámil Trump. Chce let na Mars a ještě dál

12. prosinec 2017

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) dostal od prezidenta Donalda Trumpa za úkol pilotované lety na Měsíc a Mars.

Vědecký časopis New Scientist píše, že 11. prosince, tedy v den 45. výročí přistání Apolla 17 na Měsíci, podepsal Trump nařízení, které dává NASA za úkol zaměřit se na pilotovaný let, který by Američanům umožnil se vrátit na jedinou přirozenou oběžnici naší planety.

Tentokrát ale nemá jít jen o snahu umístit na Měsíci americkou vlajku a zanechat tam stopy astronautů, nastínil na tiskové konferenci před podpisem normy prezident Trump.

Uvedl, že jde o položení základního kamene pro budoucí mise na Mars a později případně i do jiných částí vesmíru. New Scientist připomíná, že i za bývalého šéfa Bílého domu Baracka Obamy byl hlavním cílem příprav let s lidskou posádkou na rudou planetu. A dodává, že zatím není jasné, jak nové nastavení priorit ovlivní harmonogram NASA pro tuto misi.

Donald Trump i jeho viceprezident Mike Pence také vyzdvihli strategickou důležitost americké strategické vojenské přítomnosti na Měsíci. Pence dodal, že to „posílí národní bezpečnost Spojených států a rozšíří možnosti obrany amerického lidu“.

Za kolik?

Trump

Prezident Trump podepsal novou direktivu na doporučení Národní kosmické rady (NSC), jejíž činnost byla letos obnovena po 24 letech a řídí jí viceprezident Pence. Všechny detaily nařízení nejsou známy, ale Pence jasně signalizoval ochotu pro její naplnění uzavírat partnerství s mezinárodními korporacemi.

Eric Stallmer, šéf sdružení soukromých firem, které se zabývají komerčními lety do kosmu, uvedl, že podepsaný dokument vede NASA k partnerství s komerčním kosmickým průmyslem v zájmu návratu Američanů na Měsíc.

Zdroje financování, které by umožnily Trumpovo nařízení realizovat, zatím nejsou známé. Program Apollo, který přivedl astronauty na Měsíc, stál podle údajů NASA z roku 2009 asi 200 miliard dnešních dolarů, uzavírá časopis New Scientist.

autor: mam
Spustit audio