Nový polský premiér je umírněný, vládní politiku ale měnit nebude, říká bývalý zpravodaj

13. prosinec 2017

Nový polský premiér Mateusz Morawiecki ve svém prvním projevu ujistil, že změna v čele polské vlády neznamená odklon od dosavadní politiky. Stávající kurs vlády ve Varšavě ale ostře kritizuje nejen část Poláků, ale i partneři v Evropské unii. Bývalý polský prezident Lech Wałęsa napsal k rošádě ve vládě na sociální síti, že cirkus zůstává stejný, jen klauni si vyměnili role.

„Je to vzkaz voličům, že se kabinet nemění. Je zajímavé, že dosavadní vicepremiér Morawiecki si s bývalou předsedkyní vlády Beatou Szydłovou jen vyměnili role. Na personální změny dojde až po novém roce,“ říká bývalý zpravodaj České televize v Polsku Josef Pazderka.


Příkopy v polské společnosti jsou daleko hlubší než u nás. Je to velice silná a emocionální zákopová válka, ve které se obě strany ostřelují hrubými a nenávistnými výroky.Josef Pazderka

Polsko chce přestat být levnou montovnou pro západní koncerny a investory. Místo toho hodlá pomáhat domácím firmám, a to prostřednictvím mobilizace stále poměrně velkého státního sektoru, tedy bank a například zbrojního průmyslu. „O to se vláda snažila už v uplynulých letech a přestože je Morawiecki bývalý bankéř a muž byznysu, tak na tom nechce nic měnit,“ dodává.

V centru pozornosti vlády také zůstává rodina. Polsko trápí nízká porodnost, už nyní proto vláda rodinám přispívá částkou v přepočtu asi tří tisíc korun na každé druhé a další dítě. Prioritou dále bude rozvoj levného bydlení a infrastruktury. Opozice i ekonomové ale kritizují, že se hospodářské přebytky místo toho neinvestují.

Rozdělená společnost

Vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) je úspěšná, což potvrzují i průzkumy veřejného mínění, ale společnost je hluboce rozdělena. Morawiecki v projevu vyjádřil ambici, aby se na základních prioritách shodli všichni Poláci, ze strany opozice se to ale nesetkalo s velkým ohlasem.

Mše, průvody i běžecké závody. Polsko slaví Den nezávislosti

Polská společnost je podle Pazderky hluboce rozpolcena. Hlavně když se před dvěma lety dostala k moci pravice, padala slova o pomstě a začaly rozsáhlé čistky na úřadech a v polostátním sektoru. „Po osmi letech vlády Občanské platformy byla nutná změna,“ připouští redaktor serveru Aktuálně.cz.

Posílí liberálové

Prioritou zůstává i Evropská unie, která se v Polsku těší velké oblibě. Pravice klade větší důraz na suverenitu Polska, je zde ale i otázka eura a reformy Unie. Především jde ale o hašení konfliktu, do kterého se vláda dostala kvůli kontroverzní reformě soudnictví.

„V rámci PiS existuje několik křídel. To konzervativnější je náchylné ke konspiračním teoriím, ministr obrany Macierewicz tvrdí, že při pádu vládního letadla u Smolensku šlo o atentát. Naopak lidé kolem nového premiéra a prezidenta Dudy tlačí na to, aby strana postupovala mnohem racionálněji,“ vysvětluje Pazderka. Právě toto křídlo by nyní mělo ve vládě posílit.

Jaký je stav polských médií a opozice? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio