Exviceprezident USA Biden tvrdí, že Putin ovlivňoval referendum v Katalánsku

13. prosinec 2017

Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že zahájil křížovou výpravu proti západním demokraciím, které prý Putin považuje za „největší hrozbu“ pro Rusko. Toto tvrzení rámcuje pokusy Moskvy zasahovat do volebních procesů po celém světě, jako tomu bylo například při referendu o nezávislosti v Katalánsku, informuje server španělského deníku El País.

Jak Biden argumentuje v rozsáhlém článku, který publikoval v časopise Foreign Policy, „Kreml se rozhodl posunout svůj politický boj za hranice Ruska a zaútočit na to, co vnímá jako největší vnější hrozbu pro své přežití – západní demokracii“. A to prý proto, aby zachránil svůj „kleptokratický systém“, jak Biden nazývá Putinovu vládu.

Upevnění domácí pozice

Americký viceprezident z Obamovy éry zároveň zdůrazňuje, že Moskva se snaží upevnit svou domácí pozici a vyvíjí neomezený tlak na své okolí. „Útokem na Západ Kreml odvádí pozornost od korupce a vnitrostátních ekonomických nepokojů. Probouzí nacionalistické vášně, aby potlačil domácí disent a přesunul pozornost západních demokracií k obraně a starostem o vnitřní rozdělení,“ píše Biden.

Tvrdí rovněž, že ruská vláda „hanebně útočí na pilíře západní demokracie“ pomocí koordinovaných útoků v mnoha oblastech: vojensky, politicky, ekonomicky, ale i s pomocí otevřených a skrytých médií. Americký politik výslovně zmiňuje vojenskou intervenci na Ukrajině a v Gruzii, ale i „jemnější nástroje k potlačení demokracie v západní Evropě a ve Spojených státech“.

Putin prý využívá zprostředkovatele, kteří propagují dezinformace na sociálních sítích pomocí falešných účtů. Konkrétní zprávy se pak vytváří v závislosti na cílové demografické skupině. Podle Bidena se může jednat o odrazování od účasti ve volbách, až po podporu kandidáta preferovaného Ruskem.

Oslabení úspěchu Kremlu

Právě o to se prý ruská vláda snažila v posledních volbách ve Spojených státech i Francii. Jak ale Biden dál vysvětluje, to že se o ruském zapojení do americké předvolební kampaně obecně vědělo, oslabilo úspěšnost Kremlu. Rusko to ale podle něj neodradilo, právě naopak. Dál se posléze zapojovalo do ostatních voleb v evropských zemích, ať už se jednalo o referendum v Nizozemí ohledně integrace Ukrajiny do Evropy, plebiscit v Itálii o změně ústavy či nedávné lidové hlasování o nezávislosti Katalánska.

Jak ale podotýká El País, Biden nijak nevysvětluje, jak přesně ruské zasahování v těchto případech vypadalo.

Joe Biden také proklamuje, že Kreml propagoval pravicově populistickou Alternativu pro Německo (AfD) v zářijových spolkových parlamentních volbách a že momentálně dělá totéž s krajně pravicovou Ligou Severu (LN) nebo populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S) v Itálii, dočteme se v El Paísu.

autor: per
Spustit audio