Petr Hartman: Zeman nemůže Babišovi zaručit dlouhé vládnutí bez důvěry

14. prosinec 2017

Prezident republiky Miloš Zeman při jmenování nové vlády zopakoval, že Andreje Babiše jmenuje premiérem i podruhé, pokud jeho vláda na první pokus nezíská důvěru ve sněmovně. V takovém případě by dal Babišovi víc času, aby sháněl podporu ostatních stran.

Zemanova slova lze vnímat různým způsobem. Jednak tím, že při prvním pokusu ho příliš nezajímalo, zda Andrej Babiš shání podporu pro svůj kabinet. Proto nebyl důvod čas zbytečně protahovat.

Ostatně čím déle by jmenování nového premiéra a jeho vlády trvalo, tím déle by zůstával ve Strakově akademii Bohuslav Sobotka. Tedy člověk, s jehož jmenováním měl Miloš Zeman problém. Relativně rychlé instalování Andreje Babiše a jeho kabinetu ukončilo vzájemnou averzi mezi Zemanem a Sobotkou, alespoň na úrovni prezident - premiér.

Další výklad slov hlavy státu může vycházet z toho, že současná vláda bez důvěry by mohla zůstat u moci řadu měsíců. Nebylo by to poprvé. Rusnokův kabinet úřadoval bez důvěry půl roku. Topolánkova první sestava byla sněmovnou rovněž odmítnuta a u moci vydržela čtyři měsíce.

Vláda premiéra Andreje Babiše

Nebyly to však vlády plnohodnotné a měly se chovat zdrženlivě. K řádnému úřadování jim chyběla důvěra sněmovny. Vyplývá to z konstrukce ústavy a její logiky.

Prezidentova vstřícnost k novému premiérovi

Má-li Miloš Zeman ambici nechat dlouho úřadovat současný Babišův tým v případě neúspěšné snahy o získání důvěry, nemůže mu to zaručit. Podobné plány mu komplikují prezidentské volby. V nich nemá Miloš Zeman vítězství zaručeno.

Pokud by v nich neuspěl, mohl by Andreji Babišovi vycházet vstříc maximálně do začátku března. Tehdy by mu vypršelo jeho funkční období. Do té doby bez problémů stihne jmenovat předsedu hnutí ANO opět premiérem. Protahovat jmenování jím navržených ministrů by mu v případě prohry v prezidentských volbách zaručit nemohl.

Premiér Andrej Babiš

Po 8. březnu by to Zeman musel přenechat svému nástupci. Ten by asi neměl důvod protahovat vznik nové vlády, která by musela do 30 dnů požádat o důvěru. Nezískala-li by ji, následoval by pokus třetí, tentokrát v režii předsedy Poslanecké sněmovny.

Při něm může prezident ovlivnit ochotu politiků dohodnout se. V případě neúspěchu takto vytvořené vlády totiž může rozpustit sněmovnu. Miloš Zeman už prohlásil, že by tuto pravomoc nevyužil. Někdo jiný by mohl dát najevo, že by naopak zemi nasměroval k předčasným volbám.

Vrátím-li se ke slovům Miloše Zemana, více času bude moci Andreji Babišovi poskytnout pouze v případě, že zvítězí v prezidentských volbách. K tomu mu můžou výrazně pomoci voliči hnutí ANO. Jeho vstřícnost k novému premiérovi názorně ilustruje, že si to Miloš Zeman uvědomuje.

autor: Petr Hartman
Spustit audio