D8 přes České středohoří funguje už rok. Za tu dobu zachránila 7 lidských životů

15. prosinec 2017

Před rokem se řidiči poprvé projeli po poslední chybějící části dálnice D8 v Českém středohoří. Od zprovoznění hlavní dopravní tepny mezi Prahou, Ústím nad Labem a saskými Drážďany se na D8 ani na bývalých objízdných trasách nestala žádná smrtelná nehoda.

„Teď už nic jiného nezbývá, než aby se večer dálnice rozjela a v neděli večer aby si všichni uvědomili, že už jim kamiony nejezdí pod okny, ale že se valí tady po té krásné stavbě,“ hodnotil loni při otevření dálnice dokončení posledního chybějícího úseku v Českém středohoří ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Dálnice se skutečně 17. listopadu 2016 rozjela, i když s omezením. Řidiči jezdili až do letošního září jen po jednom z mostů prackovické estakády. Dělníci ji totiž museli zabezpečit proti posunům a pokračovat v tom budou i příští rok.

„Po dodatečných kotvících opatřeních nad Prackovicemi se celý stavební celek D8 i s okolím uklidnil – nyní vykazují už dlouho měřící body klid. Dálnice je zcela bezpečná. Uvažujeme o doplnění kotvení, to by znamenalo na jaře ještě jednou omezit dopravu, jako tomu bylo letos v létě,“ řekl Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnice.

Před dokončením dálnice D8 ve středohoří jezdila veškerá doprava po objízdných trasách. Tedy po silnici z Ústí do Lovosic a z Lovosic do Teplic. Doprava tam po otevření klesla.

„Ten vliv je jednoznačně průkazný. Ta dálnice D8 v plném rozsahu, to znamená od Prahy po hranice s Německem, na sebe natáhla ten provoz,“ uvedl velitel ústecké krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Podle ŘSD jezdí denně po dálnici až 40 000 aut. Oproti rokům před zprovozněním dálnice, ale na bývalých objízdných trasách ani na novém úseku D8 při dopravní nehodě nikdo nezahynul.

„Můžeme se bavit, že ta dálnice ušetřila 7 lidských životů,“ konstatuje Ušák. Podle něj totiž kvůli chybějícímu úseku D8 v minulosti ročně zahynulo sedm lidí. Poslední 12kilometrový úsek D8 stavěli dělníci 10 let a vyšel na zhruba 10 miliard korun.

autor: bach
Spustit audio