O hospodách i hřbitovech vyprávějí nové knihy s regionální tématikou

16. prosinec 2017

Ještě přemýšlíte, co letos nadělíte pod stromeček? Pokud si Vánoce nedovedete představit bez knížky a zajímá vás historie jižních Čech, máte z čeho vybírat. Před koncem roku totiž vychází řada knih s regionální tématikou.

V listopadu pokřtila svoji knihu věnovanou historii restaurací a hospod v Kardašově Řečici spisovatelka Zdenka Maršíková. „Ono se totiž do těch hostinců nechodilo jenom na pivo, ale v minulosti a zvláště na venkově se v nich odehrával obecní, kulturní a společenský život. Tato role mě zajímala, začala jsem se věnovat studiu různých archivních dokumentů, navštěvovala pamětníky a potomky a vznikl z toho docela hutný materiál na knížku s bohatou fotografickou přílohou,“ popsala.

Poněkud pochmurnější téma si pro svoji novou knihu vybrala Sabina Langerová z Jindřichova Hradce. Posledních pět let věnovala zkoumání historie hřbitovů. „Nejstarší doložený hřbitov v Hradci je kolem proboštského kostela, tam jsou pod dlážděním neustále ostatky lidí. Chodí se tam, a tak jsem si vždycky myslela, že by alespoň malá cedulka na kostele mohla označovat, že v těchto místech leží lidé,“ řekla.

Čtenáři se dozví i podrobnosti o historii zrušeného hřbitova u svaté Trojice, u Václava i o tom nejmodernějším, který se k pohřbívání stále používá. Sabinu Langerovou zajímala ale i místa, která nikdy nevznikla nebo naopak zmizela beze stopy. „Je evangelický hřbitov a lesní hřbitov, který měl být někde nad Rudolfovem. Potom je tady vojenský hřbitov kdesi na břehu Vajgaru, který je také dodnes neobjevený,“ dodala.

Kdo by si raději než o zájezdních restauracích a hostincích nebo hřbitovech četl o přírodě, má také možnost. Novou knihu věnovanou 18 vybraným pralesům a pralesovitým zbytkům na území Národního parku Šumava a Bavorský les představila správa národního parku.

autor: hoch
Spustit audio