Luboš Palata: Babišovi v českém dresu přejte úspěch. Byť fandíte jeho soupeřům

19. prosinec 2017

Je to pár dní, kdy můj syn David šel jako Sparťan na pohárový fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slávií a Astanou. „To budeš fandit Astaně?“ - dělal jsem si z něj legraci.

„Budu fandit Slávii! A držet jí palce, aby postoupila, protože to zvýší mezinárodní koeficient Česka a pomůže to všem, celému českému fotbalu,“ řekl mi ten můj Sparťan a skutečně si na Slavii pak při fandění jindy nesmiřitelným soupeřům skoro vyřval hlasivky.

Nějak tak, jako přistupoval Sparťan David k utkání Slavie s Astanou, je třeba se dívat na Andreje Babiše a jeho historicky první utkání na evropském summitovém kolbišti v Bruselu, kam jako úplný zelenáč přijel na konci minulého týdne na Evropskou radu.

Dobře působilo už to, že si v týmu nechal z předchozí sestavy tajemníka pro Evropské záležitosti Aleše Chmelaře, což bylo hodně ku prospěchu věci. Další oporou byl Babišovi i velezkušený velvyslanec při EU Martin Povejšil, pro něhož byl Babiš už čtvrtým českým premiérem, jehož během svého působení zažil.

Také v rámci svého hnutí ANO se snažil Babiš najít lidi, kteří by mu před summitem mohli poradit a i jejich práce byla nejen už na předsedovi ANO, ale předsedovi ministerském, hodně vidět.

Český premiér Andrej Babiš (uprostřed) před začátkem dvoudenního summitu EU v Bruselu. Vlevo je státní tajemník pro EU Aleš Chmelař, v popředí vpravo je český velvyslanec při EU Martin Povejšil

Samozřejmě, Andrej Babiš také mohl v klidu nechat letět na summit ještě Bohuslava Sobotku, který si ještě na počátku minulého týdne zaletěl v českém dresu na klimatický summit do Paříže. Ale to by pak musel Babiš na další unijní sněmování čekat až do února, neb v lednu je evropská summitová pauza.

Do únorového unijního summitu

Abych zůstal u těch fotbalových přirovnání, i když člověk zrovna nebyl fanouškem hnutí ANO a jeho jednobarevné vlády, nemusel se za českého premiéra v Bruselu stydět. Babiš podal slušný výkon, v některých směrech nad očekávání, které mohl člověk vzhledem k jeho předchozím vystoupením mít.

Jeho jazyková výbava mu umožnila navázat první kontakty a upevnit už ty co měl, obezřetné pohybování se v neznámém terénu nejvyšší evropské politiky pomohlo Babišovi vyvarovat se fatálních chyb. A pokud měl někdo pochybnosti o tom, zda chce Česká republika v unii vůbec zůstat, tak je snad po Babišově účinkování na summitu ztratil.

Dlužno dodat, že Babiš si dal hned na začátek hodně vysoký cíl, a to zabránit novému přijetí kvót na migranty v jakékoli podobě. A taky zajistit, aby Brusel stáhl žalobu na Česko za neplnění těch bývalých dočasných kvót, které po dvou letech přestaly na podzim platit. To bude hodně těžké.

Luboš Palata

Navíc to je boj proti větrným mlýnům, protože Česku z kvót na přijímání nikoli ekonomických nelegálních migrantů, ale nevelkého počtu skutečně oprávněných žadatelů o azyl, žádné reálné nebezpečí nehrozí.

A bojovat proti kvótám až do konce, zbytečně prohrát a pak se ještě stavět na zadní, nedává smysl. Je totiž spousta věcí, které jsou pro Česko v EU mnohem, mnohem důležitější. Možná, že to už premiér Babiš v Bruselu trochu pochopil. A to, co ještě nepochopil, by mu lidé kolem něj měli umět v příštích dnech a týdnech vysvětlit. Do únorového unijního summitu je na to ostatně času dost.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio