Česko je už deset let v Schengenu. Donutí pašeráci lidí státy znovu kontrolovat hranice?

21. prosinec 2017

Už deset let mohou Češi bez omezení cestovat po většině Evropy, což umožnil vstup do schengenského prostoru zajišťující volný pohyb lidí i zboží. To je ale podmíněné přísnými opatřeními v oblasti policejní a justiční spolupráce mezi státy. Jak obstál v časech migrační krize a teroristických hrozeb? „Řekl bych, že v těchto dobách schengenský prostor téměř neexistoval, zvláště v kombinaci s porušením Dublinských úmluv především ze strany Německa,“ říká bezpečnostní expert Andor Šándor.

Zároveň připomíná, že většinu teroristických útoků v Evropě měli na svědomí lidé, kteří se tu narodili nebo dlouhodobě pobývali. Počet trestných činů spáchaných migranty podle Šándora nebyl tak veliký, jak se často říká.


Schengen je velký politický výdobytek a neumím si představit, že by se vedení Evropské unie rozhodlo ho pozastavit.Andor Šándor

Jan Schroth z pražské kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci zdůrazňuje, že Česká republika spolu s Rakouskem a Lucemburskem nemá vnější hranici. „O azyl u nás můžou lidé požádat jedině na mezinárodním letišti,“ připomíná.

Výhodnost členství v Schengenu podle Schrotha dobře ilustruje fakt, že do něj vstoupily i bohaté nečlenské země Evropské unie jako Švýcarsko, Norsko nebo Island. Pozitiva tak jednoznačně převažují nad negativy jako je třeba přeshraniční kriminalita.

„Kriminálníci a teroristé k nám mohou přijet, aniž si toho někdo všimne, pokud tedy nejsou sledováni v rámci zpravodajské spolupráce nebo při náhodné kontrole. Možnost tomu čelit je malá,“ doplňuje Šándor.


Během migrační krize se ukázalo, že Řecko a Itálie nejsou schopny schengenský prostor ochránit, přestože na to dostávají obrovské prostředky.Jan Schroth

Některé země v souvislosti s migrační krizí zavedli dočasné kontroly na vnitřních hranicích, které místy trvají už dva roky. „Asi šest zemí to teď prodloužilo až do léta příštího roku, přestože podle evropského práva by to nemělo být dlouhodobé. Je to výjimečné řešení vyvolané velkými politickými tlaky,“ podotýká Schroth.

Zaznamenal prý už slova německého ministra vnitra Thomase de Maizièreho, podle nichž by se kontroly měly rozšířit z hranic s Rakouskem i na Českou republiku a další země. Pašeráci se totiž nyní snaží provážet migranty v kamionech přes několik zemí, aby požádali o azyl přímo v Německu.

autor: všt
Spustit audio