Jan Bednář: Varovné výstřely na hranicích mezi Koreami

21. prosinec 2017

Asi dvacet „varovných“ výstřelů doprovázelo ve čtvrtek ráno další dramatický útěk ze Severní do Jižní Koreje v přísně střežené demilitarizované zóně mezi oběma zeměmi.

Stříleli příslušníci jihokorejské armády na skupinu severokorejských pohraničníků, která pronásledovala odvážného uprchlíka, až dosud člena severokorejské pohraniční stráže. V útěku mu pomohla velmi hustá mlha a možná i ony varovné výstřely, vypálené údajně ve chvíli, kdy už byl na druhé straně hranice, k níž se pronásledovatelé těsně přiblížili.

Je to už čtvrtý úspěšný útěk vojáka ze Severní do Jižní Koreje v letošním roce a patnáctý útěk severokorejského občana za stejné období přes toto maximálně hlídané a podminované pohraniční pásmo.

Ze severokorejské komunistické totalitní diktatury ovšem mnohem více lidí utíká do Jižní Koreje přes Čínu a jen letos prý už zaznamenali takových útěků 880.

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou, zeměmi, které mezi sebou nikdy neuzavřely mírovou smlouvu

Napětí a zimní olympijské hry

Občas se také Severokorejci vydávají na nebezpečnou cestu po moři, aby se dostali do svobodného světa a právě ve čtvrtek přistála u jihokorejských břehů další rybářská loďka se dvěma Severokorejci, kteří na jihu požádali o azyl.

Nejde ale jen o hranice mezi svobodným a nesvobodným světem, případně o hranice mezi bohatým jihem a chudým severem korejského poloostrova. Jde především o hranice mezi zeměmi, které mezi sebou nikdy neuzavřely mírovou smlouvu a jsou tak de fakto už mnoho let ve válečném stavu.

Korejská válka skončila v roce 1953 pouhým příměřím a nerozhodně. Bojoval tam tehdy komunistický světový tábor, zastoupený hlavně čínskou lidovou armádou s koalicí západních kapitalistických zemí pod vedením Spojených států amerických.

Američané mají dosud v Jižní Koreji desítky tisíc vojáků a pořádají každoročně pravidelná vojenská cvičení spolu s jihokorejskou armádou, která jsou trnem v oku vládcům Severní Koreje. A ta navíc provokuje svět zkouškami jaderných zbraní.

Američané mají v Jižní Koreji desítky tisíc vojáků a pořádají každoročně pravidelná vojenská cvičení spolu s jihokorejskou armádou

V současné době panují velké obavy, aby napětí mezi oběma zeměmi nevyvolalo konflikt v době nadcházejících zimních olympijských her, které se budou konat v únoru v Jižní Koreji, v horách blízko severokorejských hranic. Politické napětí by mohlo narušit i sportovní hry.

autor: Jan Bednář
Spustit audio