Jan Jůn: Boj proti terorismu pokračuje v Británii i přes soustředění na brexit

21. prosinec 2017

Británii zaujaté nákupy a předvánočními trhy prý bohužel opět hrozil teroristický útok. Je však nejdříve vhodné říci, že začátek týdne poznamenala před sváteční pauzou ostrá debata ve sněmovně po zprávě premiérky Mayové o dohodě o první kapitole brexitových vyjednávání v Bruselu.

Debata připomínala obvyklé středeční interpelace a dohodou o první kapitole posílená premiérka několikrát zopakovala, že hodlá zemi vést k odchodu z unie a také z jejího jednotného trhu i celní unie 29. března 2019. Doufá prý také, že bude i pak pokračovat snadný přístup na trhy unie, což se však podle expertů vzájemně vylučuje.

Debatu už podruhé poznamenaly i stížnosti poslanců na nenávistné telefonáty a výhružky zabitím na internetových sítích po jejich přehlasování vlády ohledně schválení brexitu sněmovnou z minulého týdne. Nenávist však byla také zjevně motivem pro přípravu zmíněného teroristického útoku čtveřice zatčených islamistů na severu Anglie v úterý.

Médii rozsáhle sledovaná a komentovaná zatčení podezřelých ve věku od 22 do 41 let na několika adresách v Sheffieldu a v blízkém Chesterfieldu a do středy pokračující razie za účasti na výbušniny specializovaných útvarů naznačují, že mělo zřejmě jít o přípravu předvánočního či vánočního pumového útoku.

Policie mnoho neoznámila, ale jeden ze zatčených ve věku 31 let prý pochází ze Sýrie a celá skupina docházela podle deníku The Times do sheffieldského muslimského střediska Fatima, napojeného na militantní Emaan Trust, který tam organizuje výuku islámu v segregovaných madrasách, zvlášť pro chlapce a dívky.

Premiérka Mayová přijela do Bruselu na schválení prvního kola brexitových vyjednávání

Rekruti pro teroristická uskupení

Někteří experti naznačují, že zpravodajské služby se soustředí nejen na sledování navrátilců z tzv. Islámského státu, ale i na přes internet indoktrinované jednotlivce a skupiny a pro britské zpravodajce je to od března už desátý odhalený připravovaný útok.

Vymýtit militantní islamismus, který vede k nenávisti a terorismu však nebude v často velmi segregovaných britských muslimských komunitách a ghettech lehké.

Podle nejnovější zprávy vedení britské školní inspekce Ofsted to dokazuje jak skutečnost, že až 70 tisíc dětí bylo rodiči vzato ze škol k soukromé výuce a také pokračující znepokojující indoktrinace a negace výuky angličtiny a tradičních britských hodnot v řadě neregistrovaných muslimských škol.

Děti prý z nich vycházejí bez znalosti britských reálií a mnohé ani nejsou schopny anglicky mluvit a psát a nemají ani ponětí o tom, že většina spoluobčanů má jiné názory a zvyklosti. Navíc, inspektoři Ofstedu jsou prý napadáni a je jim vyhrožováno.

V Británii pokračovali razie za účasti specializovaných útvarů na výbušniny

Zpráva dodává, že podobné tendence se vyskytly v několika málo sektami vedených ortodoxních židovských a křesťanských školách, ale ty nejhorší případy se týkají škol muslimských.

Je nasnadě, že až tyto děti vyjdou ze škol, budou vhodnými rekruty pro různá teroristická uskupení. Zda a jak se s tím britská společnost vypořádá, není dnes vůbec snadné odhadovat.

autor: jj
Spustit audio