Češi vracejí život do izraelské pouště. Do Yatirského lesa sázejí hlavně borovice

22. prosinec 2017

V Izraeli, na místě dříve vyprahlé Negevské pouště, se dnes zelená až milion stromů. Jde o největší, lidmi vysázený, les v Izraeli a na jeho výsadbě se podíleli i Češi a Slováci. O Yatirský les se stará Židovský národní fond, ale už od 60. let jej podporují třeba skandinávské státy a ruku k dílu přikládají i další země Evropy a Severní nebo Jižní Ameriky.

Yatirský les pomáhá zastavit poušť, zlepšit ovzduší a navracet život do dříve vyprahlých oblastí a jeho role je dnes nezastupitelná. „Támhle dole v údolí jsou mladší výsadby, támhle jsou staré borovice – to jsou naši pionýři, uprostřed jsou eukalypty a na druhé straně v údolí jsou olivovníky. Součástí Yatirského lesa je také český a slovenský les,“ popisuje Judith Strasserová z Židovského národního fondu.


Součástí Yatirského lesa je také český a slovenský les. Nový strom tu nedávno vysadil Drahoslav Ryba, který společně s dalšími zástupci přijel do Izraele předat hasičské auto značky Tatra pro boj s hrozícími požáry.

„Až devadesát procent výsadby jsou borovice. Je to pionýrský strom, na začátku potřebuje poměrně málo vody a nemusíte se o něj příliš starat. Proto jsme na začátku vysazovali hlavně borovice, ale teď už se je snažíme promíchat třeba i s původními druhy, o kterých se zmiňuje i Bible,“ vysvětluje správce Yatirského lesa Abed Abu Lakia.

Používáme speciální techniku. Každému stromu připravíme takovou jeho privátní prohlubeň. Mladé stromky pravidelně zaléváme, a to po dobu až tří let – jako tento rohovník, který tu letos na jaře vysadil generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.“

Semínka stromů, určených pro Yatirský les, klíčí v moderních jeslích Gilat. Ty řídí počítač, který dohlíží třeba na správnou teplotu. V jeslích tak v potřebných podmínkách vzchází více než 250 druhů rostlin.

autor:
Spustit audio