Vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny, vzkazuje mistr vánočního salátu

23. prosinec 2017

Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu nebo od farmáře Martina Pánka z Jeseníků, jehož bramborový salát letos ovládl už jedenáctý ročník mistrovství České republiky.

Martin Pánek z Jeseníků je původně veterinární technik, teď ho ale živí jeho farma. Jeho velkou láskou je jídlo. A že je v jeho přípravě přeborník, má potvrzené šesti tituly mistra republiky o nejlepší bramborový salát. Ten poslední umíchal na začátku prosince s rodinou na šampionátu 24 týmů v Mratíně kousek nad Prahou.

Na první pohled je docela obyčejný. Kromě povinných brambor a majonézy, které musely podle pravidel v salátu být, obsahuje salát mrkev, okurky, ale i třeba červené kapie nebo křepelčí vejce.

Speciální je i způsob, jakým pan Pánek vaří brambory. Naučil se to na ostrově Tenerife. Brambory připravuje asi dvě hodiny v nasyceném solném roztoku, který se skládá ze čtyř litrů vody a kila soli.

„Solný roztok, pokud brambora není poškozená, aby natáhla sůl, tak naopak vytáhne ještě víc vody, a brambora je tak lojovatější a pevnější,“ popisuje pro Český rozhlas Střední Čechy Martin Pánek.

MISTROVSKÝ RECEPT MARTINA PÁNKA
Vítězný recept na bramborový salát obsahuje:

2 kg brambor
4 mrkve
1 žlutá cibule
1 červená cibule
3 šalotky
2 lahůdkové cibulky
5 sterilovaných okurek
1 červená kapie
4 slepičí vejce
8 křepelčích vajec
3 stonky řapíkatého celeru
2 jablka6 lžic zeleného hrášku
4 lžíce majonézy
4 lžíce tatarské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř, med

autor: duch
Spustit audio