Indičtí novomanželé si jako svatební dar přáli bitcoiny. Věří, že bublina nesplaskne

24. prosinec 2017

Web britské televizní stanice BBC líčí příběh nezvyklého přání svatebního daru. Když si Prašant Šarma a Niti Šríová naplánovali svatbu, rozhodli se, že požádají své hosty o to, aby jim darovali bitcoiny. Pár žije v jihoindickém Bengalúru a založil softwarovou start-upovou firmu. Také řada jejich přátel pracuje pro technologické společnosti.

Budoucí manželé se proto rozhodli spojit vlastní profesi se svou rodinnou budoucností. „Vysvětlili jsme to rodičům a ti to velmi dobře přijali,“ uvedl šťastný pár pro BBC.

Svatba se konala 9. prosince, pouhé čtyři dny předtím, než indická centrální banka vydala v pořadí už třetí varování pro investory, aby bitcoiny nekupovali. Rodinu a přátele budoucích novomanželů to ale údajně neodradilo.

BBC připomíná, že cíle bitcoinu jsou dva: je to digitální nástroj a funguje zároveň jako alternativní měna. Bitcoiny nenosíte po kapsách, ale obchodujete s nimi online. Nevydávají je vlády, ani s nimi neoperují klasické banky.

Akceptuje je zatím jen omezený počet komerčních firem. Mezi ně už ale patří třeba Expedia nebo Microsoft. Platí se s nimi jen virtuálně. Pro většinu těch, kdo s bitcoiny nakládají, jde hlavně o formu investice.

Nejde jen o samotné bitcoiny

Pouze 15 z téměř 200 hostů indické svatby dalo šťastnému páru tradiční svatební dárky. Novomanžel Prašant Šarma odhaduje, že nakonec dostali bitcoiny v hodnotě 100 tisíc rupií, což v přepočtu odpovídá 34 tisícům českých korun.

Jeden z příbuzných, který svatebčanům digitální peníze daroval – nicméně nechtěl být jmenován – řekl, že si je jistý, že veřejnost akceptací této měny přispěje k tomu, že se postupně zlepší obraz bitcoinů také u národních vlád, z nichž mnohé alternativní měnu dosud nemají příliš rády.

03072457.jpeg

Další svatební host Ravi Šankar BBC popsal, Prašant a Niti nápad nechat se obdarovat bitcoiny měli už několik měsíců před svatbou. Nynější růst kurzu této virtuální měny na trzích vedlo řadu lidí k obavám, zda nejsou svědky bubliny na trhu. Ženich Šarma ale uvedl, že nemá velký strach z toho vlastnit bitcoiny. „Když koupíte něco, co chcete později prodat, vytváříte bublinu,“ připouští muž.

S manželkou ale prý koupili bitcoiny hlavně proto, že chtěli sledovat, jak tato technologie pokročila. Bitcoin – jak obdarovaný dodává – není jediná věc spojená s digitálními transakcemi, která má velký investiční potenciál. Podle Šarmy se perspektivně jeví zejména technologie, na které je obchodování s bitcoiny založeno.

Vlády musí být opatrné

Webová peněženka zvaná blockchain, je způsob zaznamenávání dat v digitálním prostředí a je pomocí něj možné provádět transakce a uzavírat kontrakty. Řada bank uvádí, že by uvedená technologie mohla úplně proměnit budoucnost finančnictví. Prašant Šarma je přesvědčený, že její vliv může být za čas tak velký, že ji v budoucnu nikdo už nebude moci zakázat, přináší jeho názor BBC.

Odborníci, kterých se britská televize dotázala, říkají, že rozumí tomu, proč mají regulátoři obavy. Podle ekonomického analytika Praňdžala Šarmy zjišťují, že vlastnictví a řízení toho, jak jsou bitcoiny využívány, není zatím dost transparentní. Novomanžel Prašant Šarma tyto obavy nepopírá.

Nepovažuje to ze strany státu za příliš umíněný nebo příliš ortodoxní přístup. Podle něj vlády z principu musí být opatrné. Spolu se svou ženou se výtěžek z bitcoinů, které dostali jako svatební dar, chystají použít k financování vzdělávacích iniciativ pro děti ze znevýhodněných rodin.

autor: mam
Spustit audio