Glosa Pavla Maurera: Kde se vzala jordánská rajčátka v dobách před Kolumbem?

24. prosinec 2017
Glosa Pavla Maurera

Na jordánsko-izraelské hranici je možné najít zajímavé plodiny. Můžete tam objevit třeba netypická minirajčátka. Proč jsou tak malá? A pocházejí skutečně z dob před Kolumbem?

Jednou jsem se proplétal houštinami poblíž Jeruzaléma a svaté řeky Jordán. Chtěl jsem vidět pramínek, kde prý byl pokřtěn Ježíš Kristus, ale to víte, mne vždycky zajímá nejvíc to, co souvisí s jídlem a pitím. Mnohem zajímavější pro mne tedy bylo, že v nedalekém houští, ve svaté zemi na jordánsko-izraelské hranici jsme narazili na malé červené plody, veliké jako cvrnkací kuličky.

Můj průvodce říkal, že jsou to divoká rajčata, která nikdy nevyrostou do velikosti větší než třešeň, že to tady roste od nepaměti, a že jestli tu někde skutečně pobýval ten náš Kristus Pán, tak že je určitě viděl, případně ochutnal ve velmi podobném provedení a velikosti jako se zachovala až doposud. Žádné vyšlechtěné masité tomaty, jak je známe ze supermarketů, ale malinká, divoká rajčata z břehů řeky Jordán.


A tak jsem seděl na břehu Jordánu, pozoroval spolu s vojáky jak lidé šťastně skáčou do svaté vody a ohryzával miniaturní, divoká, trochu nakyslá „rajčata“ poblíž Kristova hájíčku a dumal, co je na těch řečech pravdy? Rajčata přivezl na Kontinent až teprve několik set let po Kristu přece Kryštof Kolumbus z Ameriky.

Zkoušel jsem mému průvodci uvěřit. Přiznal se, že je napůl Arab, Palestinec a ještě do toho má v sobě židovskou krev po nějakém strýčkovi. To vypadalo na pravdivou historku, protože se na tomto politicky a nábožensky komplikovaném území orientoval skvěle a dokázal domluvit cokoli, pohyboval se na obou březích Jordánu jako ryba ve vodě. Tedy v dosti špinavé, blátivé vodě, ovšem to všem přítomným, co se do říčky přišli posvátně omývat, vůbec nevadilo.

Že by si Ježíš vykouzlil tyhle miniatury ještě před Kolumbem ke svému potěšení? Pochybuji, myslím, že měl úplně jiné starosti. Ta Kristova minirajčátka mi ale vrtají hlavou, proč nejsou aspoň trochu větší? Odpustil bych jim, že je tehdejší obyvatelé Judei nestačili vykultivovat, ale díky tomu, že blízký Jordán tady vždy zavlažoval zemi, rajčata mohla na slunci snadno přibývat na velikosti?

Možná je to nějaká skutečně speciální odrůda pro vánoční oblbování turistů? No nic, jsem na svaté půdě a tak se, zvláště pak v těchto dnech, nechci rouhat a pěkně to všechno, co jsem si natrhl sním. Díky Bože, že jsi se alespoň rozhodl přeměnit vodu ve víno. To je, na rozdíl od zdejších rajčat, docela v pořádku!

Já si tedy neliji temně červené z Galilei na zdraví a na tento den, kdy bychom měli být štědří, ale i skromní, šetrní a šťastní a snad na chvíli i trochu zamlklí. To jen proto, bychom měli čas vzpomenout si na všechny co máme rádi, a oni na rozdíl od nás třeba strádají a nebo už, bohužel, nejsou více mezi námi. Amen.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio