Vosí hnízda? Možná i vy děláte tyhle časté chyby, říká Pavel Maurer

26. prosinec 2017
Glosa Pavla Maurera

Máte doma na talířku ještě nějaká nedojedená vosí hnízda? Ta jsou mým nejoblíbenějším cukrovím a u nás doma jdou dost rychle na dračku.

Dokonce si pamatuji, že v některých letech je moje maminka musela rozpočítat, aby bylo jasné, na kolik kusů má každý člen rodiny nárok, protože my se sestrou jsme je všem ostatním většinou snědli. Ovšem moje sestra je tak nesmírně skromná a ohleduplná, že vina stejně nakonec padla na mne. Musím přiznat, že oprávněně, i když můj táta mi také dost pomáhal ve spotřebě těch úžasných maminčiných vosích hnízdeček.

Jenže doba se mění a já zjišťuji, že o některá vosí hnízda nemám zájem. Často mi dokonce připadají dosti odfláknutá. Vadí mi, když je vosí hnízdo uzavřené piškotem namísto vynikající a delikatesní linecké kytičky nebo kolečka. Také nesnáším, když je dochucené nekvalitním kakaem, jak tomu často bývá. Je to bohužel velká chuťová chyba.

Nesmírně významná je pro mne náplň vosího úlu: je to skrytá a úžasná koruna všeho. Dnes se některá vosí hnízda plní různými prapodivnými krémy. Někdo tam vrzne vaječný likér, rumovou esenci, čokoládový krém, ovšem moje maminka tam vždy dávala náplň z másla, cukru a bílku. My se sestrou jsme do usušených úlů dělali prstem důlky pro náplň a snažili jsme se samozřejmě o co nejhlubší, aby bylo dost místa na sladký krém.

Úly byly dřevěné, ne z plastu jako dnes.Největším problémem bylo dostat vosí hnízdo z dřevěné formičky, která se musela často čistit a před novou dávkou trochu pocukrovat. Jenže dřevo je dřevo. Jako by těm miniaturním úlům vtisklo nejen přesnější formu, ale také zvláštní přirozené aroma.

Pavel Maurer, gurmet

Nejdůležitější rada

Nechci tady popisovat všechny detaily, ani vám nepovím recept mojí maminky. Pokud ale už máte všechno cukroví pryč, zvláště pak vosí hnízda, vůbec se tomu nedivím. Konečně, proč byste si je nemohli v případě neodolatelné touhy udělat i po Vánocích?

Pokud se do nich opravdu pustíte, mám jedinou radu: dělejte vše poctivě, nešiďte žádnou ingredienci, dejte hnízdům jejich čas, a pokud podle své chuti improvizujete, nezapomeňte, že nejlepší chuťové vzpomínky máte, stejně jako já, na ta hnízda, co dělala vaše maminka nebo babička. Těm se určitě nikdy nic nevyrovná.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio