Jiří Stránský: O čem čmelák neví a proč létá

27. prosinec 2017

Je svátek nejmladšího apoštola Jana Evangelisty a dnešek je už o šest minut delší. Sice vám to říkám za tmy, takže se to nepozná, ale už jen sama jistota, že za deset dní bude den delší nejmíň o dalších 15 minut, je aspoň pro mě velmi povzbuzující.

Patří totiž do mého obranného vybavení proti těm, co nás tak rádi co nejvíc otravují. A že by toho teď mohlo být, kdybychom si to pustili na kůži!

Pamatuju se, že jsme kdysi dávno konali se skauty výpravy do pražského podzemí a já si jednou přinesl svrab, a co s ním měla maminka starostí, než mě ho zbavila, a kolik mi za to musel táta dát pohlavků.

Dostávám od Ježíška většinou knížky – ne proto, že jsem spisovatel či přesněji vypravěč, ale proto, že má rodina ví, že sice ani o Vánocích nepřestávám psát, ale píšu mnohem míň, skoro by se dalo říct, že symbolicky, abych nevyšel ne z cviku, ale ze zaujetí.

Jan Zahradníček

Taky jsem ale dostal nádhernou košili a široký černý klobouk, takže už nebudu nikde zapomínat deštníky. Knížky jsou taky krásné, byť některé těžce sehnané v antikvariátu, ale už jen dotyk s knihou mi dělá radost, natož když to třeba je druhý díl Zahradníčkových spisů! Jednoho z nejvzácnějších lidí, které jsem – byť nakrátko – na Pankráci potkal a který mě hodně naučil. Fakt hodně.

Svátky Návisti

Jen díky jemu jsem se kdysi dávno odhodlal napsat verše. A nedávno znovu, když to vypadalo, že poodejdu za svou ženou. Akorát že jsem pozapomněl, že ve všem, co mě naučil, byla těžko představitelná síla. Na kterou jsem sice pokaždé nedosáhl, ale pokaždé mi to – například – stačí ubránit se demagogům a populistům a nenechat se od nich otrávit.

Blíží se konec roku a s ním všelijaké bilance všelijakých povolaných i nepovolaných, které se mě i nadále netýkají.

Jakož i těch, jichž by se naopak týkat měly, ale jich se netýkají podle jednoho dialektického zákona, jenž praví, že PLOCHA KŘÍDEL ČMELÁKA JE MENŠÍ, NEŽ JAKÉ JE TŘEBA K TOMU, ABY VZLÉTL, ALE ON O TOM NEVÍ, A PROTO LÉTÁ.

Jiří Stránský

V minulých glosách jsem jen maličko připomněl, jak jsme v komunistických věznicích a lágrech nesměli vyslovit slovo Vánoce a místo toho jsme si přáli svátky Návisti, kteréžto slovo bachaři neměli vyjmenované v seznamu zakázaných slov. Zato my ano. A jedním z otců tohoto slova byl právě Jan Zahradníček.

Všem vám přeju Návistí vonící PF 2018.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.