Karel Hvížďala: Babiš, votum separatum a Ústavní soud

28. prosinec 2017

Ústavní soud nedávno zrušil některé části zákona o elektronické evidenci tržeb. Jenže celá třetina ústavních soudců, tedy pět z patnácti, byla pro celkové zrušení zákona.

To ukazuje zřetelně na možnost, jak by Ústavní soud mohl v budoucnosti korigovat Babišovu vládu, pokud by ji prezident nechal vládnout bez důvěry. Zvlášť pokud by se ANO pokusilo přijímat nové zákony v urychleném řízení, jak se o tom jednalo.

S výsledky povolebního vyjednávání je podle agentury STEM nespokojeno 58 procent voličů. Odborníci hovoří jasně: Právní řád sice nerozlišuje mezi pravomocemi vlády s důvěrou a bez důvěry, ale může a de facto musí tak do budoucna rozlišovat Ústavní soud. Už proto, že v roce 2010 vydal nález o tom, že taková vláda se má chovat velmi restriktivně, tedy zdrženlivě.

Pokud by Babišova vláda vládla bez důvěry delší dobu, mohou být její rozhodnutí napadena před Ústavním soudem právě pro absenci důvěry Poslanecké sněmovny jako základního znaku demokratické legitimity vlády.

Proto Ústavní soud, který již jednou takto argumentoval, nejenže může, ale musí přistoupit k rušení všech vládních aktů s výjimkou aktů, které nesnesou odkladu. Tím bude vláda bez důvěry - pokud k tomu dojde - zbavena reálné moci. Taková situace by nutně musela vést k mimořádným volbám.

Premiér Andrej Babiš

Korigovat vládu

Votum separatum, tedy odlišné stanovisko pěti soudců, které je v Česku zcela výjimečné, kromě toho, co bylo nejčastěji citováno z knihy Jistě, pane premiére, zmiňuje i jiné podstatné skutečnosti.

Pětice soudců vychází mimo jiné z toho, že ne vždy je daňová disciplína tou největší hodnotou. Někdy by zájem na ní měl ustoupit tomu, aby byla zachována početná vrstva aktivních, tvořivých, sebevědomých a odvážných lidí, kteří v podnikání riskují svou existenci.

Těmto lidem, především těm drobnějším, by stát měl administrativu spojenou s podnikáním co nejvíce ulehčit, a to i za cenu menšího daňového výnosu. Ekonomika totiž přežije těžké časy lépe jen tehdy, bude-li v ní dostatečná diverzita a soběstačná, na pomoci ze společného nezávislá podnikatelská vrstva.

Jinak vzniká nebezpečí, že společnost se rozdělí na malou velmi bohatou elitu a pak jen hůře či lépe placené zaměstnance. Tím by se naše společnost dostala do rozporu s materiální podstatou demokracie - ta je totiž možná jen ve společnosti tvořené z podstatné části vrstvou skutečně svobodných, nezávislých lidí: tedy malých a středních podnikatelů.

Karel Hvížďala

Kromě tohoto právního výkladu je možné ale za tímto zákonem spekulovat o snaze velkých podnikatelů, jakým je sám premiér Babiš, kteří díky spletitým výjimkám ze zákonů se dokáží lépe vyhnout placení daní, řešit jejich největší problém, a to je nedostatek pracovních sil.

Když malí zkrachují, budou mít levné kvalifikované zaměstnance. To je další důvod, proč by měl Ústavní soud korigovat vládu, pokud by to nemohla dělat sněmovna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.