Americko-ruské vztahy v roce 2018: K optimismu není důvod

Stalo se již tradicí, že na počátku nového roku hodnotí světová média uplynulé období a přicházejí s řadou předpovědí, jakým směrem se bude svět ubírat v budoucích měsících. Nechybí samozřejmě ani nejrůznější prognózy vývoje vztahů mezi Spojenými státy a Ruskem, které se podle mnoha amerických a ruských komentátorů nalézají na bodu mrazu. Bude tomu tak i letos, nebo budeme svědky oteplení? Redakční úvodník amerického listu USA Today optimismem věru nehýří. A začíná pohledem do minulosti.

V roce 1983 Ronald Reagan označil Sovětský svaz za „říši zla“. Varoval před nárůstem sovětského vlivu, který podle něj představoval globální hrozbu, a vyzval Západ k bdělosti a pevným postojům. Teď se historie opakuje.

Odvar komunistického režimu

Dnešní Rusko je podle listu sice jen „mdlou verzí“ komunistického režimu, který se v roce 1991 konečně rozpadl. Prezident Vladimir Putin se ale evidentně rozhodl, že se pokusí znovu získat alespoň část bývalé moci komunistického impéria. Putinova strategie „učinit Rusko velkým“ se však stala zdrojem mezinárodního chaosu, píše deník USA Today.

Rusko v roce 2008 napadlo sousední Gruzii a od roku 2014 se angažuje na Ukrajině, kde stále zuří boje, které doposud přinesly smrt desetitisícům lidí. Anexe Krymu byla navíc prvním pokusem o změnu evropských hranic silou od dob druhé světové války.

Páchání zvěrstev

Ruská armáda zase po vyslání do Sýrie všemi silami upevnila tamní režim prezidenta Bašára Asada a napáchala zvěrstva, kterým padlo za oběť mnoho civilistů. Ruské letectvo například bombardovalo humanitární konvoj OSN a neušetřilo ani nemocnice.

Bašár al-Asad

Podle informací amerických bezpečnostních služeb to byl sám Putin, kdo řídil kybernetické útoky a propagandistickou mašinérii s cílem ovlivnit americké prezidentské volby a podkopat důvěru veřejnosti v americký demokratický proces, uvádí USA Today.

Falešné informace

Ruští trollové zaplavili Facebook falešnými informacemi, které měly ovlivnit 140 milionů Američanů. Ruští hackeři zase ukradli vedoucím činitelům Demokratické strany tisíce e-mailů. Podobné útoky přitom byly zaregistrovány v době voleb i v Německu, Francii a Nizozemsku.

Mezi další ruské praktiky podle amerického listu patří dodávky zbraní radikálům z afghánského hnutí Tálibán a prodej ropy režimu v Severní Koreji. Kreml prý také poskytuje útočiště počítačovým zločincům a vysílá stíhací letouny, které ohrožují americké letecké eskadry v Sýrii, ale i stroje Severoatlantické aliance v oblasti Baltského moře.

Ruské ponorky zase ve vodách Atlantiku slídí v bezprostřední blízkosti klíčových podmořských kabelů, kterými proudí až 97 procent celosvětové komunikace. A Putin mezitím usilovně pracuje na posílení své role favorita nadcházejících ruských prezidentských voleb.

Schizofrenní Bílý dům

Reakce Bílého domu na tuto rostoucí hrozbu byla a je schizofrenní, má jasno deník USA Today. Ministr zahraničí Rex Tillerson v článku pro list New York Times napsal, že Trumpova vláda si o expandujícím Rusku „nedělá žádné iluze“. Konkrétní reakcí Washingtonu je třeba vstřícné gesto vůči Ukrajině, které Spojené státy na obranu proti proruským rebelům dodají protitankové střely.

Takový krok přitom jde proti tendencím Donalda Trumpa smiřovat se s Vladimirem Putinem. Americká politická scéna mu ale v této snaze nikterak nepomohla. Kongres třeba prosadil nové a velmi tvrdé protiruské sankce, které začnou platit ještě tento měsíc.

Ronald Reagan v roce 1983 nabádal Američany, aby „odolali pokušení zavírat oči nad historickými fakty a agresivními choutkami říše zla“. Ani pětatřicet let poté by jeho slova neměla zapadnout, doporučuje deník USA Today.

autor: smi
Spustit audio