Václav Malý: Že nám Vánoce unesl Santa se sobem? Nesouhlasím

5. leden 2018

Kam se poděl duch Vánoc? Měli bychom se vzdát slov Vánoce a Velikonoce, jak to navrhuje severoirský katolický kněz Desmond O’Donnell?

O’Donnell je přesvědčený, že se výrazy pro významné křesťanské svátky zprofanovaly a převálcovala je komerce. V rozhovoru pro The Belfast Telegraph doslova řekl, že Vánoce „unesl Santa se sobem“. „Chápu jeho slova, ale nesouhlasím,“ říká světící biskup pražský Václav Malý.

Vánoce vs. kšeft

„Vánoce patří k podstatě evropské kultury a pořád jsou vedle Velikonoc našimi stálicemi.“ Malý přiznává, že pro mnohé jsou Vánoce zastřeny konzumem, velká část (nejen) věřících si ale stále dobře uvědomuje, že tady nejde jen o reklamy a bohatý nákup dárků. Jde o mezilidské vztahy.

„Vánoce jsou symbolem světla, který si křesťané spojují s Ježíšem z Nazaretu, synem Božím.“ Podle Malého i nekřesťané znají Ježíše jako významnou postavu, která ovlivňuje přes 2000 let. „Ale to, že by se z Vánoc měl stát pouze kšeft, se mi opravdu nelíbí.“

Jak pečovat o duši?

Nežijeme ale náhodou jen v přetvářce? O Vánocích se totiž každý usmívá a není sám sebou. Jak pečovat o duši? „Náš filozof Jan Patočka krásně říká: Duše je naše mravní já a děje se tam, kde je jednota emocí a rozumu. Myšlení a chtění.“ Podle Malého by se právě na prahu nového kalendářního roku měl nad tím každý zamyslet.

„Snažme se kultivovat sami sebe, což je ale velmi pracné. Člověk totiž pracuje nejen proto, aby se sám nebo ty druhé uživil, ale taky, aby se stal lepším člověkem,“ upozorňuje biskup. Hned ale dodává, že mu nejde o nějaké moralizování, ale o výzvu k novému a sebekritickému myšlení. Vědět bychom prý měli, kdo jsme ve vztahu k druhým, a odolat povrchnostem.

Dokonalý? To není nikdo

Santa Claus

„Brzy nás čekají prezidentské volby a vidím, že se lidé vzájemně napadají jen kvůli odlišnému názoru. Je to opravdu nutné?“ Každý náš čin by měl mít taky nějaký mravní rozměr, sebereflexi. „Nikdo není dokonalý. Každý někdy může podlehnout pokušení, ale bylo by dobré, aby se taky nejlíp každý večer před usnutím podíval do svého nitra. Je to pracné, nikomu se do toho nechce a raději posuzuje ty druhé.“

Je prý taky velmi zdravé, pokud si uvědomíme naše slabosti. Na druhé straně je velmi zrádná obecně zažitá touha k perfekcionalismu, k dokonalosti a bez chyb. „To ale může vést ke křeči, dokonce až k pocitům méněcennosti. Když chcete najednou všechno, skončíte tmou,“ dodává biskup.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio