Tři roky čekala na stupně vítězů. Biatlonistka Veronika Vítková vybojovala v Oberhofu bronz

Čeští biatlonisté v nové sezoně poprvé výrazněji potěšili fanoušky. V prvním novoročním závodě Světového poháru se dočkali prvních stupňů vítězů sezóny. Při neúčasti Gabriely Koukalové získala bronz v německém Oberhofu Veronika Vítková.

Hlášení v češtině bylo jen příjemným bonusem navíc, na stupně vítězů po individuálním závodě nezval nikdo Veroniku Vítkovou v žádném jazyce skoro tři roky. „Čekání to bylo opravdu dlouhé, protože od té doby jsem se trošku trápila,“ říká.

Zatímco Gabriela Koukalová zářila, sbírala křišťálové glóby a medaile z mistrovství světa, Veronika Vítková zůstávala v jejím stínu. Předminulou sezónu ještě měla slušnou, na mistrovství světa byla ve všech závodech v elitní desítce a v celkovém pořadí Světového poháru skončila osmá.

V té minulé ale měla k těmhle metám daleko. Užíralo jí to. Přemýšlela, co s tím. Skoro úplně přestala jíst maso a také trochu změnila přístup ke střelbě. „I když mne trenéři o tréninku trochu nutí střílet rychleji, stejně v závodě dokážu zpomalit a odstřílet rány spíše na jistotu,“ vysvětluje.

Už v prosinci, kdy Koukalová nezávodila, dalším Čechům se nedařilo a z týmu prosakovala nervozita a místy i frustrace, se Veronika Vítková často usmívala. „Věřila jsem, že bych se postupnými krůčky mohla k podiu dostat,“ dodává.

Teď se dočkala a třeba se letos dočká ještě jednou: své první individuální medaile z velké akce, tedy olympijských her. „K tomu se neupínám, u nás v biatlonu se může stát cokoliv,“ uzavírá.

Tedy i to, že navzdory předpokládané neúčasti Gabriely Koukalové budou olympijské hry pro české biatlonisty úspěšné a jejich fanoušky zajímavé.

autor: jsu
Spustit audio